Плодове при повишена киселинност – забрана или полза? Мненията по този повод са противоречиви – от една страна плодовете са киселина, която така или иначе стомахът съдържа в излишък.

Но от друга страна много плодове имат алкализиращо действие, а също и се състоят от необходимите микроелементи, витамини и растителни влакна.

В интерес на истината въпросът е доста интересен, и затова ще се спрем подробно на него.

Кои плодове могат да се употребяват при повишена киселинност?

Хората, които страдат от повишена киселинност на стомашната среда, трябва да употребяват плодовете и ястията с тях внимателно, особено това се отнася за киселите вишни, киселите ябълки, боровинките, цитрусовите.

Ако пък съвсем не можете без тях, тогава се допуска да се употребяват в малко количество, но само 30 минути след хранене, в противен случай действието на плодовите киселини ще доведе до повишаване на и без това високата киселинност на стомашната среда.

Това може да даде тласък на развитието и обостряне на възпалителния процес на стените на стомаха, или пък да стане причина за формиране на язвена патология.

Разрешени са за употреба сладките сортове плодове или плодови десерти, сред които:

1. Круши – активизират храносмилането, повишават апетита, оказват диуретичен ефект и понижават температурата при треска.

В пресните плодове се съдържа голямо количество груби растителни влакна, благодарение на които се усилва моторната функция на червата, затова и плодовете на крушата са полезни при запек и не се препоръчват при диария. Крушите в съчетание с мед са прекрасно средство срещу анемия и бронхит.

Истината е, че има някои особености в употребата на крушите – не се препоръчва яденето им на гладно, а също и да се пият с обикновена вода. В една зряла круша се съдържат до 10% от дневната норма витамин С, около 4% от пектина.

2. Пъпеш – не е съвсем плод, но е много полезен при повишена киселинност. Но не следва да се яде в незрял вид, а също и да се съчетава с млечнокисели храни и алкохолни напитки – това може да предизвика храносмилателно разстройство.

Не е препоръчителна употребата на пъпеши на гладно – най-добро решение е да се изядат няколко парчета от ароматната месеста част в интервалите между храненията.

Сред множеството полезни свойства пъпешът притежава и слабителен ефект, а също помага и за борбата с излишните килограми.

3. Киви – 1-2 плода, консумирани на гладно след обилна трапеза могат да ви отърват от чувството за тежест в областта на стомаха, ще облекчат проявленията на киселините.

Любопитно е, че употребата на киви след изобилие от пържена храна намалява пагубното въздействие на канцерогенните вещества върху организма.

Не е препоръчително кивито да се яде с млечни продукти, тъй като има риск от храносмилателно разстройство и метеоризъм.

4. Ябълки – при повишена киселинност в стомаха за предпочитане е да се приемат узрели и сладки сортове ябълки.

По време на острото протичане на гастрита ябълките също е разрешено да се употребяват, като предварително им се изреже кората – в такъв вид могат да се запекат и да се направят на пюре.

5. Банани – съдържат в състава си скорбяла, затова създават нещо като предпазен слой върху стомашната лигавица, предпазвайки от раздразнение.

Не следва да се консумират презрели банани, а кафявите петна и тъмната месеста част трябва да се премахват.

Също не се препоръчва употребата на твърде голямо количество банани на едно ядене – така само ще претоварите панкреаса, което ще затрудни смилането на храната и повишаване на нивата на стомашната киселинност.