Ако отново сте хапнали повечко, както и сами можете да се досетите, в това няма нищо хубаво. Възможно е, когато разберете, какво се случва с тялото ви, когато преяждате, то вие ще престанете да ядете на сила.

1. Първите мигновения или коварната захар

Обикновено всичко започва с храна, която изобилства от прости въглехидрати. Именно тя е най-вкусна.

Веднага щом започнете да ядете нещо вкусно, то и въглехидратите започват да се разграждат още в устната ви кухина и да се абсорбират благодарение на действието на храносмилателните ензими, съдържащи се в слюнката.

Вкусовите рецептори на езика реагират мигновено на това, като изпращат сигнали на мозъка, който естествено ни моли за още.

2. В първите 5 минути

Така, вие с наслада хапвате, същевременно стомахът ви започва да работи в ускорен режим, разпределяйки храната в тънкото черво, където се усвояват мазнините и белтъците в кръвта.

3. След 15 минути

Храносмилателната система започва да изпитва претоварването върху себе си. Стомахът и червата вече са изморени. В „играта“ влиза хормонът YY, който подава сигнали към мозъка за прекратяване на това безумие.

Но поради изобилието от вкусна храна, мозъкът реагира на това със закъснение.

4. След 40 минути

Ето идва и времето за десерта – да, и за него ще се намери място, колкото и храна вече да сте си хапнали. Ако след изобилието от храна вие сте взели още и десерт, то панкреасът ви изобщо няма да се зарадва.

Започва засилен синтез на инсулин, който трябва да свали нивото на кръвната захар до нормалните стойности.

Ако пък по време на трапезата се злоупотребили със соленото, то след 30-40 минути в кръвоносните съдове ще се появи напрежение, тъй като прекомерната употреба на натриев хлорид способства за повишаване на кръвното налягане.

5. След час

Навярно вече ви се спи. И всичко е, защото претовареният ви стомах крещи на целия организъм – стига, не мога повече така, и поглъща огромни количества енергия, за да смели храната.

Освен това разтегнатият стомах способства за развитието на световъртежи и болезнени усещания.

6. След втория час

Идва времето и на черния дроб да се „поизпоти“, който изчиства кръвта от ненужните елементи, образува жлъчка и отделя хранителните вещества от храната.

Ако водите активен начин на живот, то погълната храна ще бъде преобразувана в гликоген, който ще бъде разходван в близко време по време на тренировка.

Но, ако не се разбирате със спорта, то погълнатите калории ще се превърнат в мастни отлагания, които успешно ще се натрупат на своите любими места – по корема и бедрата.

7. След 3 часа

Храносмилателната система си отдъхва с облекчение. Кръвоносните съдове се отпускат, черният дроб се е успокоил, а също и панкреаса. Сега е време да си обещаете, че това повече няма да се повтори.

Макар и да е трудно, на всички ни е ясно, че в напрегнатия начин на живот, който водим обилното хранене благоприятства справянето на стреса.

Сладкото и простите въглехидрати ни помагат да се успокоим и в този смисъл трябва да избираме – дали да изтерзаваме душата си или да изтормозим тялото си с непрестанно преяждане, което от своя страна може да се компенсира със спорт и повечко движение, без да има неблагоприятни последствия.