Прекратяването на консумацията на мляко и млечни продукти, сред които сирена, извара, сладолед, повлича след себе си сериозни изменения в организма, за които човек е добре да знае от по-рано.

И така, ако смятате да забравите за млечните продукти, то следва да се отчитат възможните последствия от подобно решение.
Изследванията показват, че веганството, предполагащо пълен отказ от животинска храна, води до бързо отслабване.

И, въпреки че пряката връзка между спиране употребата на млечни продукти и отслабването не е доказана, то диетолозите са убедени, че такава съществува.

От друга страна реакциите на нашия организъм невинаги са предсказуеми. И, отказвайки се от млякото, вие можете да повишите теглото.

Това се дължи на факта, че млечните продукти, поради забавеното си усвояване, дълго време след консумацията им оставят след себе си усещане за ситост. В този случай можете да започнете да се борите с чувството за глад с помощта на въглехидрати.

Имайте предвид, че ако сте се отказали от млечните продукти, употребявайте такива източници на белтъци като яйца, риба и ядки.

Млякото съдържа подобни на естрогени биологично активни вещества, които стимулират образуването на себум. Поради тази причина, ако спрете всичко млечно, то ще се сдобиете с красива кожа без пъпки, черни точки и мазен оттенък.

Дори ако не са открили непоносимост към млякото, това не означава, че то ще бъде от полза за тялото ви. Възможно е да сте чувствителни към лактозата.

След като забравите за млечните ще подобрите храносмилането, а оттам и цялостното здраве.

Но ако сте употребявали пробиотици само под формата на млечнокисели продукти, то червата ви ще започнат да изпитват техния недостиг.

Затова има смисъл от консумацията на храни, които съдържат такива – това са киселото зеле и кисели краставички, а не мариновани.

Хората, отказали се от млякото, следва да включват в менюто си спанак.

Тази растителна храна, броколите, бадемите, шам фъстък, лешници, чесън и овесени ядки, богати на калций, поради тази причина помагат за компенсирането на неговото недостатъчно постъпване в организма.

И въпреки възможните ползи за здравето от спиране употребата на млечни продукти, канадски изследователи достигнаха до заключението, че чаят с мляко може да избели зъбите, дори по-добре от специална паста за зъби.

Освен това е важно да имате предвид факта, че има достатъчно научни данни, които да потвърждават, че калцият, който се съдържа в млечните продукти, под формата на калциев карбонат, се усвоява в най-голям процент в организма, вариращ между 50 и 80%.

Това обаче не се отнася за растителни храни, сред които са и ядките – в тях калцият е в съединения, които почти не се абсорбират в червата.

Тоест официално е посочено например, че бадемите съдържат 200 мг калций на 100 грама, но от него не се усвояват повече от 5-10% , тоест около 20 грама, тоест е необходимо да изядете 5 килограма бадеми, за да си набавите необходимите за възрастни хора 1000 милиграма на ден калций.

Добър източник на калций, а също и на други полезни минерали като магнезий, е сусамът – около 1000 мг на 100 грама, но също във форма, която се усвоява в значително по-малък процент в сравнение с млечните продукти.

Следователно понастоящем употребата на мляко и млечни продукти трудно може да се замени с техни растителни аналози.