Ето кои са 9-те причини защо трябва да ядете диня всеки ден.

Защо диня?

Вече е отдавна известно, че динята е източник на всички важни хранителни вещества.
Основните от тях са – ликопен, витамин А, цитрулин и витамин С.

1. Подобряване на състоянието на кожата

Ако постоянно се борите с кожни проблеми, или просто не изглежда достатъчно добре, опитайте да добавите диня в менюто си.

Според експерти витамин А помага за стимулиране растежа на всички тъкани на организма, като освежава и овлажнява кожата.

2. Оздравява сърцето

Ако страдате от сърдечни заболявания или изпитвате някаква болка в гърдите следва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Но ликопенът в динята подобрява работата на сърцето.
Витамин С, каротиноидите и калият помагат за понижаване на нивата на холестерола и за предотвратяване на тежки сърдечни заболявания.

3. Подобрява състоянието на бъбреците

Много важно свойство на динята е, че помага за предотвратяване на камъни в бъбреците. Стимулира отделянето на урина, като не създава допълнително натоварване на отделителната система.

И дори напротив облекчава бъбреците, като отървава организма от излишна течност.

4. Подобрява зрението

Влияе благоприятно на зрението и на цялостното здраве на очите. Освен това витамин А може да помогне при обусловена от напредването на възрастта дегенерация на макулата, а също и за предотвратяване на нощна слепота.

5. Полезна за костите

С напредването на възрастта става все по-трудно поддържането на здравето на костите. За щастие динята съдържа ликопен и калий, които помагат за подобряване на състоянието на костите и ставите и понижават риска от увреждане на костите.

6. Понижава кръвното налягане

Много хора се опитват да си смъкнат кръвното налягане с помощта на диети и физически упражнения. Пробвайте да включите в менюто си диня, в която се съдържат големи количества калий и магнезий, затова и помага за понижаване на кръвното налягане.

7. Облекчава болките в мускулите

Този плод отлично се справя с възпаленията и намалява болките в мускулите.

Според изследване хората, които пили сок от диня преди тренировка, намалявала болката в мускулите в по-голяма степен, в сравнение с тези, които пили плацебо, тоест само си мислели, че пият сок от диня.

Но като има предвид високо съдържание на фруктоза в самия плод, най-добре да се яде самият плод, тъй като няма да можете да приемете такова голямо количество фруктоза.

8. Преборва се с астмата

Динята може да помогне на хората, страдащи от астма. Употребата на по-големи количества витамин С понижава риска от развитие на това заболяване, което е с алергичен произход.

Ако страдате от астма, хранителните вещества, съдържащи се в динята, могат да ви помогнат да подобрите общото състояние на белите дробове.

9. Помага при рак на простатата

Разбира се, една диня няма да е достатъчна, за да бъде победено това опасно заболяване, но съдържа противоракови вещества.

Дините понижават риска от развитие на рак, благодарение на своите антиоксидантни свойства.
Ликопенът, ако вярваме на данните от Националния институт за рака в САЩ, понижава риска от развитие на рак на простатата.

Всъщност сега е времето да добавите вкусно парче диня към менюто си, за да бъдете здрави. И именно сега е моментът, защото сезонът на дините е максимум до края на август, така че възползвайте се.