Всяко лято лекарите диагностицират няколко десетки случая на опасното за живота заболяване.

Палещото слънце, вятърът, речната или морската вода – всичко това не само позволява да укрепим здравето си и да си починем, но още може да стане причина и за сериозно заболяване, каквото е ентеровирусният менингит.

За да се окаже навременна първа помощ, трябва да се знае, на какви симптоми трябва да се обърне внимание и съответно да станат причина незабавно да се повика лекар.

Ваксини няма

Както е известно менингитът представлява възпаление на обвивките на главния и на гръбначния мозък.

Патологичните процеси водят до увеличаване на количеството гръбначномозъчна течност, вследствие на което започва увеличаване на налягането вътре в черепа. Ако тази ситуация остане без лекарски контрол, рискът от активно възпаление е много голям.

През лятото причина за развитие на патологията обикновено е ентеровирусна инфекция, към която са предразположени децата.

Вирусолозите вече са открили десетки серотипа на менингита – и това разнообразие не позволява да се прави ваксина срещу болестта, а също и да се изгради самостоятелен имунитет.

Серотиповете се разпространяват, те са много – и борбата с всички тях едновременно не е възможна.

Заразяването може да стане по различни начини. Най-често разбира се е по въздушно-капков път. Тоест достатъчно е носителят на вируса да кихне и около него се разнасят милиони инфекциозни частици.

Също е опасно несъблюдаването на лична хигиена, например не трябва да се яде с мръсни ръце. Следва да се отчита, че вирусите от външната околна среда могат напълно да съхранят своята жизнеспособност и добре да понасят.

Неблагоприятните фактори. Особено добре те се съхраняват в земята и във водата – и това е обикновено достатъчно чест вариант на инфектиране през лятото.

Опасно къпане

Летният менингит има определена цикличност, ендемични взривове се регистрират веднъж на 5 години. Това е свързано с факта, че в този период протича мутация на вирусите.

Разбира се отделни случаи се срещат ежегодно, но с мащаби на епидемия е прието да се говори за веднъж на 5 години. И тази патология се проявява единствено през топлото време от годината, тъй като заради жегата и повишената влажност се случва по-активно размножаване на патогенните микроорганизми.

Най-често от този вид менингит страдат деца на възраст от 2 до 5 години и тийнейджъри от 14 до 19 години. Голяма част от заболелите се връщат от летен отдих на море и отбелязват, че са зъзнели по време на къпане, а също и често са поглъщали вода.

Зачервени бузи и кървясване на очите

Симптоматиката на ентеровирусния менингит се появява остро, при това дори на фона на пълно здраве. В някои случаи се предшества от леки симптоми на остра вирусна инфекция – хрема, дращене в гърлото.

Също менингитът може да се съпровожда с предварително разхлабване, което върви ръка за ръка с болките в корема.

Заболяването започва обикновено с рязко повишаване на телесната температура, като може да достига до критични стойности, и много трудно се сваля.

Също вторият симптом, указващ на лекарите за опасното заболяване, е силното главоболие. Болезнените усещания се локализират в областта на челото или дори по цялата глава едновременно.

В една единствена поза болката може да бъде намалена – главата настрани с крака вдигнати към гърдите, в такъв случай диагнозата е без съмнение.

Спешно в болница

При подозрение за ентеровирусен менингит показанието е едно – незабавна хоспитализация.