Има някои упражнения и физически дейности, които са нужни задължително да присъстват във фитнес програмата ви – не на всяка тренировка, но непременно на някои.

Те са неща, които ще направят тренировката ви пълноценна на 100%, ще ускорят още повече процеса на забързване на метаболизма ви и ще ви уверят, че тренирате правилно и умно.

1. Тичане

Каквото и да си говорим, нищо не може да замести един хубав бърз крос след края на силовите упражнения или за едно кардио сутрин, на гладно, преди градът да се е събудил, навън, в някой парк.

Тичането е най-универсалното упражнение, въпреки че много трениращи правят огромната грешка да го подценяват и да го пренебрегват в тренировките си.

То задължително трябва да присъства във вашата програма, за да уравновеси и регулира резултатите ви.

Неслучайно, колкото и да скучно да ви изглежда, и затова и да го пропускате тайничко, то е едно от най-популярните и широко-разпространени, ефективни кардио дейности.

Ползите от него не са само изграждането на невероятен бедрен мускул, стягането на дупето и свалените излишни мазнини – не, то е кардио – то подобрява работата на сърцето страшно много, регулира кръвното налягане, подобрява издръжливостта, увеличава подвижността, подобрява и баланса, и равновесието, и чувството ви за ориентираност.

Освен това, предпазва от хиляди заболявания.

Много хора го избягват, защото било вредно за ставите – натоварвало ги прекалено много.

По тази причина те често избягват и клековете и много други упражнения, натоварващи мускулите на краката и задните части, което е огромна грешка – нито една мускулна група не бива да бъде пренебрегвана и пропускане, за да не се стигне до смешен външен вид, достоен за подигравки, вместо адмириран и предизвикващ възхищение.

Но всъщност всички тези твърдения биват абсолютен мит – изключително погрешно е схващането, че тичането, клековете и другите подобни упражнения, които включват ставите на краката ще навредят на доброто ви здравословно състояние или ще ги „изхабят“. Както се казва, „Клекът не натоварва ставите – неправилно изпълненият клек го прави.“

Много е важно преди да започнете с хилядите повторения или безкрайното дълго изтощително тичане да научите техниката на правилно изпълнение – в противен случай не само няма да видите най-добрите резултати, ами и съществува потенциален риск да навредите на здравето си. Тичането трябва да ви е от полза, не да ви вреди – отделете си време да усвоите как да тичате правилно, за да избегнете бъдещи травми и здравословни проблеми.

2. Стречинг

Пропускали сте стречинга в края на тренировка, нали? Нормално, много хора го пропускат.

Но истината е, че стречингът е нещо, което задължително трябва да намери мястото си след последната изтощителна серия – ползите от него често са много пренебрегвани, а пропускането му намалява чувствително ефекта от тренировката, който бихте имали иначе.

Стречингът, тоест разтягането, отпуска мускулите, насочва кръвта да се придвижва към тях и така подобрява чувствително възстановяването и метаболизма ви. също така подобрява гъвкавостта, подвижността и ви кара да се чувствате още по-енергични и възстановени, а не изморени.

Кръвта, нахлуваща в мускулите ви, пък забързва процеса на изграждането им.
Отделете си поне 10-15 минути да разтегнете тялото си правилно, но внимателно. Не се пресилвайте – целта е да успокоите мускулите, не да ги накарате да работят на пълни обороти.