Хлябът е може би една от най-популярните храни на планетата. Но също така представлява голяма опасност за хората, страдащи от диабет.

Въпреки големият риск при повишена кръвна захар, прекратяването на консумацията на тази храна е много трудно. За щастие, има хляб, който не повишава кръвната захар до екстремни нива.

Пълнозърнестият хляб с голямо съдържание на растителни фибри, като овес и трици, може да бъде най-добрият вариант за хората с диабет.

Това може да се постигне като се прави домашен хляб със специални съставки, които намаляват въздействието върху нивата на кръвната захар.

Хлебните продукти са с високо съдържание на въглехидрати. А както е известно, храненето има решаваща роля за контролиране на диабета, като така се осъществява на практика и контролът върху нивата на кръвната захар.

Добрата диета трябва да се комбинира с промени в начина на живот, а също и с лекарства.

А пък въглехидратите са едни от 3-те основни вида хранителни вещества, важни за здравето на човека. Въпреки това въглехидратите повишават нивата на кръвната захар и могат да възпрепятстват ефективния контрол на диабета.

Това е така, защото най-бързо се превръщат в глюкоза.

Ключът към поддържането на нормални нива на кръвната захар след хранене е подборът на хранителни продукти, които съдържат качествени въглехидрати.

А качествени са тези, които се съдържат в храни с нисък и среден гликемичен индекс.

Тези, които желаят да си направят домашен хляб, могат да използват стандартна рецепта, но трябва да добавят съставки към хлебната смес, които понижават гликемичният индекс на крайния продукт.

Богатите на фибри, с високо съдържание, и такова на мазнини съставки могат да намалят въздействието на хляба върху нивата на кръвната захар.

И тези важни съставки на хляба за диабетици са:

• Ленено брашно;
• Семена от чия;
• Пшенични трици;
• Овес ;

Достатъчно е ¼ от стандартното бяло брашно, което се използва за направата на хляба да се замени с друг вид по-здравословно.

Например, ако стандартната хлебна рецепта предполага използването на 2 чаши бяло брашно за направата на един хляб, то можете да замените ¼ чаша бяло брашно с ¼ ленено.

Заместването изцяло на бялото брашно с пълнозърнесто също е много добър вариант, следователно изобщо за направата хляба да не се използва бяло брашно, а само пълнозърнесто.

Няколко подходящи за диабетици хлябове

Хляб без никаква пшеница

Може би най-подходящият хляб за диабет е без използването на пшенични брашна.

Макар че пълнозърнестото брашно е добър източник на фибри, съдържанието на въглехидрати в него е доста високо, което пък е неблагоприятно при проблеми с контрола на контрола на кръвната захар.

Хлябове, които са произведени изцяло от бадемово, кокосово и ленено брашно могат да бъдат намерени в специализираните магазини за здравословни храни.

Но пък трябва да се провери тяхната калоричност, тъй като, както е известно, бадемите, кокосът и ленът са с висококалорични, което се отнася и за брашната, произведени от тях.

Многозърнест хляб за сандвичи

Трябва да включва едновременно няколко от следните съставки – овес, киноа, елда, пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, трици и ечемик.

В такива хлябове съдържанието на растителни фибри е високо, което означава, че това са бавни въглехидрати, които много по-бавно се усвояват в храносмилателната система, като повишават кръвната захар сравнително постепенно.