На почти всички ни е известно, че приятелството има огромно значение за човека. И наскоро този всеизвестен факт намери и научно потвърждение, бе установено, че верният приятел помага за преодоляване на депресия и за подобряване на психическото здраве.

Верният приятел внася положителна промяна в живота на 2-ма от 5-ма души на зряла възраст.
Причина за благоприятното въздействие на приятелството върху здравето на човека е усещането за радост и удовлетвореност, които хората достигат в социално-психологически план всеки път, когато общуват с приятели.

За поддържане на психиката в норма експертите препоръчват да се пазим от депресия, тревожност, размишления за самоубийство и употреба на наркотични вещества.

Научни сътрудници от Университета на Торонто твърдят, че хора, които страдали от депресия и получавали емоционална подкрепа или пък имали тесни приятелски отношения, били 4 пъти по-стабилни психически в сравнение с доброволците, които не поддържали социални взаимоотношения с близки.

По време на проучванията учените анализирали начинът на живот и здравословното състояние на 2500 души, живеещи в Канада. Всички участници в изследването страдали от депресия в определен етап от живота си.

Следва да се отбележи, че продължителността на депресивния период не оказвала значително въздействие върху способността на доброволците да подобрят своето психическо здраве.

Учените определили, че хората страдащи от депресия, която продължила повече от 2 години, имали същите шансове за оздравяване, както и тези, водещи борба с депресията около месец.

По-рано стана известно, че наличието на депресия се отразява неблагоприятно на способността на жените да забременеят.
Шансовете за зачеване на дете в определена фаза от менструалния цикъл намаляват с 38%, ако жената страда от симптоми на тежка депресия.

До такива заключения стигнали учени от Бостънския университет след анализ на данните на 2100 жени, планиращи забременяване.

Доброволците били помолени да отговорят на въпроси от анкета. Експертите се интересували какви симптоми на депресия безпокоили жените и какви препарати те приемали.

Друго изследване пък показва, че депресията нарушава синтеза на хормони, които на свой ред влияе на менструалния цикъл и шансовете за забременяване.

Но разбира се това изследване визира приятели, които се отнасят положително към нашата личност, макар че добре би било преди учените да формират определени заключения за ползата от приятелството, да дефинират понятието "приятел", тъй като всеки човек го разбира по много различен начин.

Има редица изследвания, които показват колко голяма е ползата от приятелството за нашето здраве, но все пак се има предвид приятелство, като приятел може да се определи човек, с който можете да си споделяте всичко, и с който ще ви се притече на помощ в труден за вас момент.

Но обикновено по-младите хора, и най-вече тийнейджърите, определят като приятели всички, които познават, но с израстването разбират, че това изобщо не е така, и човек може да има много малко - не повече от 10 истински приятели, които наистина биха му били опора не само, когато е на върха, но и когато е на дъното.

Всички знаем, че животът на всеки един от нас е цял низ от възходи и падения, и затова трябва да ценим хората, които не ни изоставят, когато сме стигнали до най-ниското възможно положение в живота.

Спорно е също така дали би могло да съществува истинско приятелство между мъж и жена и не става ли въпрос винаги за сексуално привличане.