Правилото за 5-те часа е система за постоянно обучение и усъвършенстване, която са използвали много успешни хора.

Откъсвайки се за 1 час през работен ден и занимавайки се с неработни задачи, вие ще станете много по-продуктивни и креативни.

В съвременния делови свят може да изглежда, че ако не работите постоянно, то губите пари. Особено често това усещане се появява, когато в работата ви е лудница, и нямате време да станете и от стола и да се откъснете поне за минута.

Но да се откъсвате поне по един час в делничен ден си е направо полезно, и то много дори.

Например, Бенджамин Франклин всеки ден отделял поне по 1 час в своето напрегнато разписание, за да научи нещо ново, да чете, да пише, да определя целите си или да експериментира.

Както и Франклин, много успешни хора са стигали до висините, защото при тях обучението е излизало далеч извън рамките на училища и университети.

През целия си живот те постоянно развивали своите способности, за да станат достойни и креативни лидери.

Можете да прекарате по всякакъв начин един свободен в седмицата, затова ви предлагаме няколко варианта. Правилото за 5-те часа ви помага не само да работите по-продуктивно, но и да постигате успехи в различни сфери на живота.

1. Отделете време за момента на озарението

Съгласете се, че да поседите за час в кафето – не само не е трудно, но е и приятно.

Именно в кафетата са се появявали много отлични идеи. Писателят Стивън Джонсън разказвал, че през 18-ти век в Англия кафетата били такива места, в които постоянно идвали велики умове, за да направят почивка и спокойно да помислят.

Когато човек е откъснат от работата, тогава най-често се появяват нови необикновени идеи.

Тайм-аут в работата е отличен начин за намиране на вдъхновение.

Така, отивайки в кафенето, за да научите нещо ново, отделяйки време за самоусъвършенстване, вие поглеждате на своята работа от по-далеч и виждате какви пленителни възможности предлага.

Например, Елизабет Гилбърт, автор на книгата „Яж, моли се и обичай“, отивала в градината, когато изпаднела в творческа дупка и не можела да си продължи работата, това ѝ помагало да пречисти ума си.

Връзвала коловете на доматите, когато напълно неочаквано, точно отникъде, и дошла идеята как може да си оправи книгата. Измила си ръцете, върнала се на бюрото и за 3 месеца завършила последният си проект – „Законният брак“.

Прекарвайки само 1 час на ден в разговори или ново хоби, вие можете да разширите своя кръгозор и да разберете моментът на озарението, който да ви изглежда решаващ за вашата кариера.

2. Бъдете любопитни

По какво успешните предприемачи, и то постигнали най-големите успехи, се различават от другите хора? Тяхното безгранично любопитство изглежда е разковничето.

Никога не се спират само върху едно нещо, дори ако достатъчно добре осведомени в която и да е област. Те се стремят към разнообразие и работят над себе си всеки ден.

Така че определете какво точно ви интересува, и посвещавайте на това един час на ден. Проучвайте, ходете на семинари и конференции, разберете повече за това какво предизвиква любопитство у вас.

3. Експериментирайте

Друг начин за повишаване на продуктивността – да отделяте по един час на ден за експерименти.