Най-вероятно на повечето от вас съвсем не им се вярва, че изобщо е възможно да има такова време от денонощието, в което можем да ядем абсолютно всичко, каквото можем да си представим, без да натрупаме и грам излишно тегло.

Според израелски изследователи от института Weizmann успешното отслабване съвсем не зависи от количеството на приетите калории, както погрешно смятат много.

Тайната е във времето, в което се храним. Повечето хора, които са на диета, стриктно контролират какво слагат в чинията. Но за успешно отслабване много по-голямо значение има времето на хранене.

Изследователи от Израел разказват, че метаболитните процеси на човешкия организъм се управляват от биологични /циркадни/ ритми.

Наднормено тегло се появява само тогава, когато човек започне да се храни, без да се съобразява с тези циркадни ритми, което се отразява изключително негативно на метаболизма и може да доведе до развитие на затлъстяване и дори на диабет.

Именно поради тази причина е много важно човек да знае подходящите времеви периоди, в които може да се храни с абсолютно всичко, без да причинява никаква вреда на фигурата и на здравето си.

Според авторите на изследването, основното хранене трябва да бъде 4 часа след изгрев слънце – именно това време е най-оптимално. През този период скоростта на изгаряне на мазнините и на захарта в организма достига своя максимум.

Изследователите отдавна вече са наясно, че циркадните ритми управляват жизнената дейност на всички живи организми на планетата, като се започне от бактериите и се стигне до човека.

Тези периоди отговарят за регулирането на периодите на сън и на бодърстване, на хранене и на обмяна на веществата. Поради тази причина човешкият организъм се приготвя за хранене в конкретно време от денонощието.

И ако ние избираме неправилно това време, то метаболитните процеси в нашия организъм се нарушават, което води до активно натрупване на мазнини в тялото и поява на наднормено тегло.

Изследователите наблюдавали циркадните ритми на митохондриите, които представляват нещо като клетъчни електроцентрали.

Измененията на този ритъм оказвали непосредствено влияние върху пиковите показатели на нивото на енергията в клетките, които регулират циклите ден и нощ.

Учените успели да идентифицират и да изброят стотици митохонодриални белтъци и установили, че 40% от тях се намират в своя енергиен пик само веднъж в денонощието.

Изхождайки от този факт, авторите на изследването заключили, че организмът най-добре се справя с храната 4 часа след изгрев слънце.

Следователно към днешната дата най-оптимално би било да се храните най-обилно и да си позволявате каквото душата ви иска около 10:30 сутринта, но разбира се с увеличаването на продължителността на светлата част от денонощието това най-оптимално време ще се измести по-рано.

Но от друга страна пък следващата неделя ще преминем към лятното часово време, което означава, че времето за храненето без ограничения ще стане около 11:30, тоест за обяд.

Разбира се 20-30 минути не биха представлявали проблем, например ако нямате възможност да си похапнете на воля в 11:30, можете да го направите в 12 или дори след това, и рискът от напълняване след едно похапване в времеви прозорец е на практика нищожен.

Неслучайно диетолозите препоръчват закуската да е най-обилното хранене за деня, макар че този времеви прозорец е динамичен в зависимост от годишното време.