Вкусният хляб с хрупкава коричка ни изкушава, дори и когато сме на диета. И полагаме огромни усилия, за да се откажем от бисквитите и от любимия хляб, за да не причиняваме вреда на фигурата.

Всъщност това не е съвсем задължително. Можем да ядем хляб и без да пълнеем. Диетолозите дори го препоръчват на тези, които контролират теглото си – добрият хляб съдържа ценни растителни белтъци и въглехидрати, витамини от група В, калий, магнезий, цинк, фосфор, калций, селен.

Какъв хляб да изберем?

В белия хляб, произведен от рафинирано брашно белтъците са много малко, а въглехидратите са основно бързи – такива, каквито бързо се превръщат в глюкоза и се отлагат като мазнини.

Този хляб е особено вреден за деца, за хора с ниска толерантност към глюкоза, болни от захарен диабет.

Колебанията на инсулина в кръвта, които се предизвикват от употребата на бял хляб, ни карат да изпитваме глад само половин час след хранене.

Поради тази причина диетолозите препоръчват да наблягаме на пълнозърнестия или на ръжения хляб – в него белтъците, витамините и минералите са значително повече, отколкото в останалите сортове. Но за тези, които са на диета за отслабване, е важна също и калоричността на хляба.

В 100 грама продукт, в различни видове хлябове се съдържа следното количество калории:

• Бял хляб от брашно висок клас, тоест максимално рафинирано – 300 килокалории;
• Бял хляб с трици – 250-270 килокалории;
• Ръжен хляб – 180-190 килокалории;
• Пълнозърнест хляб – 160-180 килокалории;

Стандартната филия хляб е около 30 грама, на ден диетолозите препоръчват да се ядат до 150 грама хляб от пълнозърнесто брашно.

Плътността на хляба говори за неговото качество. От една страна добре изпеченият хляб трябва да бъде мек, и след натиск се връща към първоначалната си форма.

Но 2 хляба с еднакъв размер могат да са с различно тегло. Ако хлябът е много лек, въздушен, това е сигнал, че е използвано голямо количество набухвател в процеса на производството му.

Въздушен хляб може да се изпече само от пшенично брашно висок клас, и ако видите такъв хляб с тъмен цвят, това означава, че е станал такъв благодарение на оцветител.

Възможно ли е маята в хляба да навреди на фигурата?

Въпросът за хляб без мая става актуален сравнително неотдавна. Но толкова ли е реална вредата от маята за чревната функция и за фигурата?

Правилно изпеченият хляб не съдържа живи дрожди от маята, тъй като загиват от високите температури, както и всички живи организми. Но същевременно дрождите допълнително обогатяват хляба с цинк и желязо.

Хлябът без мая винаги струва по-скъпо, защото технологията му на производство е доста по-сложна. Но лекарите твърдят, че рекламата на този продукт като по-здравословен, е нищо повече от маркетингов трик.

Кога и с какво да ядем хляб?

Основната порция хляб се препоръчва да се изяжда в първата половина на деня.

Тогава калориите ще бъдат използвани полезно, а вие ще имате достатъчно енергия за през деня. Вечерта пиенето на чай със сандвич също е допустимо, но само ако това е един сандвич със сирене или масло.

Много напълняват, заради това че ядат хляб по навик. Ако контролирате този процес, ще можете да контролирате нормалното си тегло много по-лесно.

Картофи, макарони, зърнени каши, ориз, е по-добре да се ядат без хляб. Още повече, че тези продукти са взаимозаменяеми.