Вероятно ви се струва отвратително, че в бъдещето ще консумираме мляко от хлебарки, но все пак имайте предвид, че много хора по света нямат изобщо с какво да се хранят.

Международен екип от учени успява да идентифицира белтъчен кристал от средното черво на хлебарка. И каква си мислите е причината?

Този белтък е 4 пъти по-питателен от протеините, които се съдържат в кравето мляко, и учените са на мнение, че това може да е ключът към изхранването на нарастващото население в бъдеще.

Въпреки че повечето хлебарки не произвеждат мляко, една вид хлебарка, която е единствената, която ражда и след това образува мляко, за да храни малките си.

Фактът, че едно насекомо дава мляко е доста интересен.

Но изследователите останали направо шокирани, когато установили, че само един от протеиновите кристали, съдържащи се в млякото на хлебарката, съдържа 3 пъти повече енергия от еквивалентното количество биволско мляко, което е с по-високо съдържание от обикновените краве мляко и млечни продукти, които ние българите консумираме с охота.

Съвсем ясно е, че доенето на хлебарка не е реалистичен вариант, по който млякото да бъде добивано, и затова международен екип от учени, начело с изследователи от Института за стволови клетки биология и регенеративна медицина в Индия, взема решение да идентифицира гените,благодарение на които се образуват млечните протеинови кристали, за да се прецени дали не биха могли да се възпроизведат в лабораторни условия.

Кристалите са пълноценна храна, тъй като съдържат белтъци, мазнини и захари. И ако анализираме техните белтъчни вериги ще установим, че в тях има всички незаменими аминокиселини, посочва Санчари Банерджи, един от авторите на настоящото проучване.

Не само, че млякото от хлебарка е сериозен калориен източник, а също така и на хранителни вещества, а също и спестява време, тъй като когато навлезе в храносмилателната ни система протеинът в млякото се смила, кристалът освобождава допълнително количество белтък в еквивалентен размер, за да продължи храносмилането.

Освобождаваща време, отбелязва ръководителят на изследователския проект. Ако човек има нужда от висококалорична храна и същевременно пълноценна, това трябва да е вашият избор, добавя още той.

Важно е да се отбележи, че този пълноценен източник на протеин определено няма да е подходящ за хората, които се опитват да свалят килограми, и вероятно няма да е необходим на Запад, включително и у нас, където приемаме твърде много калории.

Но за хората, които трудно успяват да си набавят поне минималните калории за деня, около 2000, с млякото от хлебарки това би се получило много бързо и лесно, без да е необходимо да се полагат особени усилия.

Сега учените разполагат с точната последователност на аминокиселините, от които са образувани протеиновите кристали на хлебарките, и се надяват съвсем скоро да започне масовото им производство в големи количества, тъй като е трудоемко извличането им вътрешността на тези насекоми, макар и да е известна тяхната способност за бързо размножаване.

Както и по-горе посочихме, това откритие, че млякото на хлебарката е суперхрана повече важи за страните, където много хора гладуват и не печелят достатъчно, за да си набавят необходимата им храна.

Докато у нас, макар и от всякъде да се тръби, че сме бедни, самият факт, че има вегетарианци и вегани означава, че храната е в голямо изобилие.