Раждането и възпитанието на дете са много отговорни задачи, лежащи на плещите на младите семейства.

Няма нищо изненадващо в това, че много съпрузи отлагат това събитие до завършването на висшето образование и покупката на жилище.

Но първите раждания при жени над 27-28 години се съпровождат с голямо количество проблеми, отколкото при по-младите жени.

Тенденциите, които се установяват от 50-те години на 20-ти век и съвпаднаха по време с епохата на научно-техническата революция, доведоха до следното:

• Значително повишаване на общото здравословно състояние и качеството на живот в развитите държави позволи планирането на бременността, да се отлага първата бременност и раждане;
• Сексуалното поведение беше отделено от задачите за възпроизводство на семейството, по-ранно начало на сексуалния живот, приближаващо до възрастта на половото съзряване, и едновременно значително повишаване на възрастта на първите раждане.

Под сексуално съзряване на жените обикновено се разбира появата на способността за зачеване, което се проявява с менструална функция.

Но истинският сексуален живот настъпва при жените само след раждането на първото дете. Първото раждане има особена функция – то оставя в организма на жените такива промени, които облекчават зачеването и раждането на следващи деца.

По време на първата бременност и раждане се променят половите органи на жените – до известна степен се увеличава матката, по време на повторните раждания по-бързо се разкрива шийката на матката, родовият канал е вече подготвен за раждането на бебето.

Затова възрастта на жената е важна именно при първото раждане.

Еластичност на меките тъкани – кожа и мускули

По време на бременността е важно състоянието на мускулната система – мускулите на предната коремна стена изпълняват главна роля в изтласкването на плода по родилните пътища – мускулите на тазовото дъно трябва да се разтегнат еластично и да дадат път на бебето, а след раждането напълно да възстановят своята еластичност.

Меките тъкани на предната коремна стена се състоят от 3 основни елемента – кожа, подвижна мастна тъкан и мускулен слой.

По време на бременността значително се увеличават мускулите на предната коремна стена, според класическата акушерска терминология – експанзия на предната коремна стена, особено забележима при жени до 24 години.

Ръстът на предната коремна стена при тях става толкова бурно, че се проявява под формата на стрии, доколкото еластичността на подкожната мастна тъкан не смогва на бурното увеличаване на размерите на мускулите.

Затова и прословутите стрии се наблюдават при жени между 20 и 24 години и почти никога при жени над 28 години. Появата на стрии до голяма степен зависи и от генетичния фактор – количеството на колагеновите и еластиновите влакна в кожата.

При жените над 28 години мускулите на предната коремна стена до голяма степен загубват своята еластичност и се разтягат много по-слабо, затова и подкожната мастна тъкан изпитва върху себе си по-малко натоварване и почти никога не се образуват стрии.

Цената за красивата кожа е значителното увеличаване на вероятността от развитие на херния в средната линия на корема, много рядко срещащо се след първо раждане до 25 години.

Интересно е да се отбележи, че при раждащите до 17 години стрии обикновено също не се образуват. Това е свързано с много високата еластичност на подкожната мастна тъкан в тази възраст.

Така, като се започне от млада възраст в женския организъм протича понижаване на еластичността на меките тъкани, обусловено от заместване на еластичните влакна със съединителна тъкан.

На ниво тазово дъно понижаването на еластичността на меките тъкани води до затруднено разтягане на меките тъкани и забавяне на втория период на раждане, т.нар. период на изгонване на плода.