Има такива мъже, които не се страхуват от нищо, освен от лекари. Вероятно това не се отнася за вашия мъж, а специално за страхуващите се професорът от Харвардското медицинско училище Уилям Поллок разказва какво да правим с вредния за здравето страх.

По света се извършват повече от 230 милиона операции на година, по една на всеки 30-ти земен жител.

Какви са възможните мъжки страхове от лекар?

1. От игли и инжекции – белонофобия

Паника при вида на игли – една от най-сериозните причини много хора да не си правят задължителни ваксинации.

Най-лошо е, когато до истерия се стигне още при вида на капкомера, но пък ако навреме пациентът не получи необходимата доза антибиотици, това вече изобщо не е шега, казва Уилям Поллок.

Какъв е начинът за справяне с този страх?

Мъжете не трябва да зациклят върху тревожните мисли, а да се концентрират върху нещо, което ги разсейва, например думата „веранда“ или точка на пода, и да дишат дълбоко, с корема.

Медитацията понижава нивото на тревога, уверява Поллок. Препоръчително е да се диша така 5-10 минути, ако се налага да чакане на опашка пред лекарския кабинет, а след това към медитация трябва да се пристъпи преди поставянето на инжекция.

2. Лекарски кабинет – ятрофобия

Ако мъжът ви се изнервя всеки път, когато пресича прага на близката поликлиника, то това е лошо, защото дори и кръвното му налягане не може да се измери – резултатът няма да е изобщо реален.

Лекарите наричат това болест на бялата престилка, а турски лекари неотдавна определиха това състояние като симптом на метаболитен синдром.

Решението…

Страховете трябва да се обсъдят с лекар. Неговата задача е да успокои пациента, и при много хора се получава.

В случай че това не помогне, лекарят трябва да се предупреди от самия пациент за обстоятелството, че последният е просто по-нервен.

А измерването на кръвното в такъв случай е най-добре да се прави вкъщи, тъй като там го няма източникът на страх.

3. Виждане на кръв – хемофобия

Базовата процедура с название „кръвна картина“ помага навреме да се хване диабет, повишено ниво на холестерола и дори някои разновидности на рака.

С помощта на това изследване се узнават причините за анемия, възпаление, за инфекции, предаващи се по полов път, и т.д. Ако мъжът не дава на лекарите да му вземат кръв за изследване, това означава, че си играе със съдбата.

Какъв е начинът за справяне с тази фобия?

Просто не трябва да се гледа към кръвта. На мъжете ги вбесява факта, че се страхуват от нещо, затова и се принуждават да гледат, когато им вземат кръв.

От това стават още по-разтревожени и се стараят изобщо да избягват да дават кръв за изследване. Трябва мъжът да си признае, че има слаби нерви. На лекаря му е абсолютно все едно.

4. Хирургична интервенция – томофобия

Гръцки учени наблюдавали 400 пациенти, на които им предстояла операция. Установило се, че при 81% предстояща хирургическа интервенция предизвиквала сериозна тревога, като се установило, че 65% от тези 81% се страхували не от самата операция, а от това, че няма да могат да излязат от упойката.

Какво може да направи в такъв случай?

Помнете, че наркозата е по-безопасна от простото преминаване през улиците на голям град, първото ви тревожи, а второто изобщо.