В какво здраве ще бъдем, когато остаряваме, до голяма степен се дължи на нашите родители, показва ново изследване.

Изследователите откриват, че хора, чиито родители живеят по-дълго, е по-малко вероятно да страдат от сърдечно-съдови заболявания и рак през 60-тата и 70-тата година от живота си.

Дали процесът на остаряване може да се повлияе от това каква е продължителността на живота на нашите родители?

Водещият автор на проучването, д-р Джанис Аткинс, от Университета на Ексетър в Обединеното кралство и неговите колеги се фокусират върху това как наследствените фактори могат да окажат влияние върху остаряването в добро здраве.

Както е известно, с процеса на стареене се увеличава и честотата на обусловените от напредването на възрастта заболявания, освен ако не бъдат открити нови методи за профилактика, които да предотвратят тяхното развитие.

Макар и начинът на живот като фактор, обхващащ неправилното хранене, липсата на физическа активност и пушенето, са известни рискови фактори за влошено здраве при напредване на възрастта, фокусът в настоящото изследване е съвсем различен.

По-рано тази година същият екип от учени публикува изследване, в което се установи, че родителите дълголетници предават на децата си гени, които предпазват от редица здравословни проблеми, сред които хипертония, затлъстяване, и диабет тип 1.

Новото изследване се основава на тези констатации изследвайки евентуално съществуващата връзка между продължителността на живота и честотата на заболяванията сред децата.

Рискът от настъпване на смърт от сърдечно заболяване е с 20% от нисък при децата, ако родителите са доживели дълбоки старини

За да достигне до това заключение екипът от учени анализирал данните на около 186 000 възрастни на възраст от 55 до 73 години, с продължителност на проследяването – 8 години.

Участниците сами посочили каква е била продължителността на живота на техните родители, и както и честотата на някои заболявания, като сърдечно-съдови и рак, и смъртността от тях.

В сравнение с участниците, чиито родители живели по-малко, тези, чиито родители били дълголетници, били с по-малка вероятност да развият редица сърдечно-съдови заболявания, сред които сърдечна недостатъчност, инсулт, хипертония, висок холестерол, както и предсърдно мъждене.

И по-точно, екипът установил, че за всеки 10 години живот след 70-годишна възраст на поне единият от родителите, рискът сред децата от сърдечно-съдови заболявания намалявал с 20%.

Освен това, синовете и дъщерите на родители дълголетници били и с по-нисък риск от рак – със 7%.

Доколкото е известно, това е най-мащабното проучване, което колкото по-дълго родителите на един човек живеят, толкова е по-вероятно той да остане в стабилно здраве през 60-тата и 70-тата година от живота си.

Дълголетието на нашите родители може да предскаже шансовете ни да остареем в добро здраве и съответно рисковете от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Въпросът за продължителността на живота на родителите може да помогне на лекарите да назначат на пациентите си по-подходящо лечение или пък да им дадат по-добри препоръки за начина на живот.

Съавторът на проучването, професор Джон Кучел от Центъра за стареене към университета на Кънектикът, припомня още веднъж, че възрастта е един от основните рискови фактори за хронични заболявания на сърцето и на кръвоносната система, както и че заключенията, направени в рамките на настоящото изследване, подчертават важната роля на нашите родители за развитие на тези състояния.