Диетата на един от най-известните плувци Майкъл Фелпс вече отдавна се превърна в легенда. На обикновения човек количеството на приеманите калории може да изглежда чудовищно, а неговата дневна норма може да ни стигне за цяла седмица.

Хранителен режим

Преди състезанията в Пекин през 2008 г в Пекин Фелпс казва, че употребявал около 12 000 килокалории дневно, или 4000 килокалории за едно хранене.

Истината, която по-късно признава, че малко е преувеличил, но той действително яде много.

Денят на спортиста започвал със сандвич с яйце, които включвали в себе си на практика всички класически добавки, като се започне от няколко вида сирена, печен лук и се приключва с майонеза.

След това преминавал към палачинки с шоколад, френски тостове, зърнени храни и омлет от 5 яйца за попълване на запасите от белтъци.

Обядът на Майкъл се състоял от няколко сандвича със сирене и шунка, някакви енергийни напитки и чиния макарони – около 500 грама.
На вечеря може да изяде цяла пица и добавя половин килограм макарони.

На Олимпийските игри от 2008 г диетата на Фелпс му даде достатъчно сили, за да спечели 8 златни медали. В Рио малко забавил оборотите, но обемите са като преди впечатляващи.

Сега закуската му се състои от чаша кафе, плодове, голяма чиния овесена каша и голям омлет с шунка и сирене. На обяд може да изяде голям сандвич с кюфтета – любим сандвич на герой от сериала Приятели, а за вечеря нещо от зърнените, постно месо и зеленчуци.

Тренировки

Плуването не изгаря толкова много калории, като например бягането, но със своето тренировъчно разписание Фелпс напълно може да си позволи толкова колкото иска.

Той тренира 5-6 часа на практика ежедневно. В пиковата фаза на своята подготовка той преплува по 80 километра в басейна седмично. Понякога в един ден прави 2 тренировки.

Майкъл не просто плува, а изпълнява специални упражнения и използва допълнително оборудване – пулбуй – слага се между краката, за да препятства движението на краката, тренировъчни лопатки и дъски за плуване.

Упражненията с тях натоварват седалищните мускули, краката, мускулите на коремната преса и горната част на тялото.

Към тренировките в басейна се добавят и силовите тренировки 3 пъти седмично – понеделник, сряда и петък.

Истината е, че Фелпс предпочита упражненията със собствено тегло, такива като набирания и лицеви опори, тъй като помагат за развитието на мускулната сила и на издръжливостта, като не го правят голям и негъвкав, като упражненията с допълнително тегло – лежанка, мъртва тяга и така нататък.

Както можете сами да се уверите – диетата на Фелпс не е нищо особено, и всеки от нас може да я спазва. Разбира се, не са нужни толкова големи количества храна, както се вижда набляга основно на въглехидратите – не се ограничава откъм шоколад и тестени изделия. Но все пак са му необходими, тъй като натоварването при него е голямо.

Разликата е обаче, че неговата работа е да плува и за това отделя по-малко време, отколкото ние, за да работим.

През тези 5-6 часа дневно, по-малко от един стандартен работен ден, той е в постоянно движение, което му позволява да се поддържа в добра форма, с уговорката, че такъв е тренировъчният режим само около 2-3 месеца преди големи състезания, не е постоянен.