И 2 безопасни алтернативи.

Използвате ли често тигани с модерни покрития срещу прегаряне? Ако е така, с тази статия предупреждаваме.
Тези съдове за приготвяне на храна могат да нанесат сериозна вреда на здравето ви.

С групата с най-висок риск са хората, които използват само тях за готвене.

Проблемът е в това, че всяко нагряване на тефлона предизвиква разпад на опасни съединения, като се отделят и токсични вещества. които впоследствие попадат в храната.

И такава доза може да бъде достатъчно, за да убие домашните любимци, а при човека да предизвика състояние, сходно със симптомите на грипа.

Има някои данни, които обаче не са потвърдени, по-скоро са откъслечни, че навикът да се използват тефлонови тигани може да предизвика рак, повишено ниво на холестерола в кръвта, заболявания на щитовидната жлеза и дори проблеми с фертилността.

Като цяло здравните рискове са твърде много, че да се примиряваме с тях.

Но какво може да се направи?

Препоръчително е използването на безопасни съдове за приготвяне на храна – чугунени или керамични.

1. Чугун

Тиган от такъв материал може да е вашето решение, макар че чугунените съдове са твърде тежки, но са на практика вечни.

Дори ако повърхността на чугунения тиган се покрие с ръжда, може да се премахне, и отново да започне да се използва без опасност за здравето.

Така че от гледна точка на практичността чугунът няма алтернатива.

• Може да се използва като пещ

Ако трябва да използвате фурната, но не искате след това да я миете, можете просто да сложите в нея чугунения тиган. Практично, удобно и бързо.

• Абсолютно безопасно

Металните съдове са №1 от гледна точка на безопасността. Всеки, който говори, че това не е така, или лъже, или просто не знае нищо за това.

• Можете да миете чугунения тиган толкова често, колкото смятате за нужно

Едно от най-разпространените заблуждения за чугуна е, че не трябва да се мие с вода и сапун. Но това е пълна глупост. Можете да миете чугуна, колкото искате. И никаква груба гъба няма да го увреди.

2. Керамика

Ако поради някакви причини ненавиждате металната съдове, опитайте керамика. Много по-добра е от най-модерните синтетични съединения.

Ето и доказателствата.

• Керамиката има и покритие против прегаряне

На чугунения тиган може и нещо да изгори, но на керамичния това няма да се случи. Свойствата на покритието против прегаряне са идентични на тези с тефлон. Във всеки случай, ако добавяйте на повърхността за печене малко краве масло.

• Равномерно нагряване на цялата повърхност

За какво да купувате тефлонови тигани, ако повърхността на керамиката се нагрява по същия равномерен начин, както на тефлона.

• Много лесно се мие

За разлика от чугунените тигани, керамичните се мият много лесно. На тяхната повърхност нищо не залепва, почти никога не се налага предварително да бъдат киснати.

• Никакви драскотини по незалепващото покритие

Всички знаят, че ако тефлоновата повърхност се надраска, например с вилица, тя губи свойствата си. С керамичните тигани и като цяло съдове няма такава опасност.

За съжаление, и керамичните съдове имат своите недостатъци – цена, чупливост, а са и доста тежки, макар и не толкова, колкото чугуна.

Но предимствата що се отнася до безопасността за здравето определено са повече, особено ако имате малки деца.