Воденето на дневник може значително да подобри здравословното ви състояние – нормализира се сънят и кръвното налягане, започва по-добре да функционира имунната система, дори раните заздравяват по-бързо.

И ако отдавна желаете да започнете да си водите личен дневник, но не сте знаели откъде да започнете, в тази статия ще намерите 3 полезни препоръки.

Писателят и журналист на свободна практика Майкъл Гротхаус си води дневник от много години, и по-точно от 20. Когато обаче каже на хората, че си води дневник те започват да си мислят, че това са някакви бележки, свързани с работата. Други си представят юношеският вариант – Скъпо дневниче, сега се чувствам… И всички останало.

Когато започвал да си води дневник, първата страница била истинско мъчение. Но днес това е едно от любимите му занимания за деня – когато си записва мислите, той се чувства по-добре физически и морално.

Изненадващото е, че подобряването на здравословното състояние при воденето на дневник – това не е просто психосоматика. Тази дейност действително подобрява здравето на тези, които я практикуват.

Според доктор Джеймс Пеннебайкър, психолог и водещ експерт в областта на експресивното писмо, воденето на дневник способства за укрепването на имунните клетки, Т-лимфоцитите.

Благодарение на това се подобрява настроението, повишава се социалната активност. Също се проявява благотворното влияние на качеството на близките отношения.

Повечето от изследванията на експресивното писмо се провеждат с измерването на показателите на физическото здраве, което позволява проследяване на измененията.

В резултат на многобройните научни изследвания станало известно, че благодарение на воденето на дневник започва по-добре да функционира имунната система, нормализира се кръвното налягане, сънят се подобрява, понижава се стресът.

След няколко месеца водене на дневник хората по-рядко се обръщат към лекари.

В други изследвания било установено, че тази дейност способства за по-бързо заздравяване на раните и за по-голяма подвижност на хората, страдащи от артрит. И този списък може да бъде продължен.

Какво всъщност обаче представлява воденето на дневник? Това е обединение на лична отчетност, основана на фактите, с изследване на вътрешните преживявания, понякога ирационални, но винаги важни.

Понякога Майкъл със седмици прави записи всеки ден, но понякога и по цял месец не пише и по една дума.

Смисълът от водене на дневник не е само човек да си подреди мислите, тъй като може просто добре да ги обмисли, и това също ще има определени предимства. При воденето на дневник именно актът на записване е с най-голям резултат.

Когато правите записи, работи лявото, рационалното полукълбо на вашия мозък. Докато то е заето, дясното може да прави това, което му се получава най-добре – да създава, да предсказва и да чувства.

Воденето на дневник снема всички психологически блокажи и позволява използването на всички възможности на нашия мозък, за да разбираме по-добре себе си и света около нас.

1. Използвайте лист и химикал

Съвременният свят са клавиатурите и сензорните екрани. Но когато става въпрос за воденето дневник, най-много предимства имат листа и химикала.

2. Ако не ви харесва да пишете на ръка, намерете подходящият инструмент

Възможно е да опитате да пишете на ръка, вие ще разберете, че този вариант не е подходящ за вас. В това няма нищо страшно.

3. Установете си оправдан лимит

По-рано хората са си поставяли ограничение на количеството на написаното, например по 3 страници на ден.