Учените установиха връзка между сърдечните заболявания и начинът, по който родителите възпитават децата си.

И по-точно детето с авторитетни родители е с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Как мама и татко влияят на нашето здраве и как да не навредим на сърцето си?

Проблемите със сърцето са основната причина за настъпване на смърт в глобален мащаб. Върху сърдечната функция влияние оказват възрастта, националността, наследствеността – фактори, които човек не може да промени. Но има и друга по-голяма група, върху които е възможно да се въздейства – навици и начин на живот.

Учени от американски колеж по кардиология установили, че именно в семейството се формират тези навици, които влияят неблагоприятно на сърцето.

Авторите открили 4 типа семейства що се отнася до начина на тяхното въздействие върху здравето на човека:

Авторитарен, снизходителен, безгрижен и авторитетен .

И последният тип семейство учените определят като идеално. Децата, израснали с авторитетни родители в зряла възраст по-рядко имат проблеми с килограмите, хранят се с плодове и спортуват, сред тях пушачите са по-малко.

Авторите на научния труд заключават, че на сърдечно-съдовата система влияят, както наследствеността, така и средата. За да се спре разпространението на патологиите на органите на кръвообращението учените предлагат да се възприеме семеен подход – да се просвещават деца и родители едновременно.

Запознаването с темата за сърдечно-съдовите заболявания може да се окаже ефективно. Канадски учени провели експеримент с братята, сестрите, съпрузите и децата на хора, които преди известно време били преживели сърдечен пристъп.

Доброволците били разпределени в 2 групи – по 211 и 215 участника. Хората от първата група отишли 17 пъти на лекарска консултация.

С тях се водили беседи за повишените рискове от сърдечни заболявания и за правилния начин на живот.

Доброволците от втората група не ходили на консултации, но им били раздадени тематични брошури. Установило се, че след година хората от първата група се разхождали 24 минути повече седмично, отколкото тези от контролната група. Освен това се хранили с повече плодове, а теглото им се понижило.

И доброволците от първата група спрели пушенето били 6 пъти повече, отколкото тези от втората група.

За профилактика на сърдечни заболявания американската асоциация съветва съблюдаването на следните 7 правила – да бъдем активни, да следим нивата на холестерола, да се храним добре, да мерим кръвното налягане, ако сме с наднормени килограми да вземем мерки, да не пушим, и да проследяваме от време на време нивата на кръвната захар.

Но ако в семейството на човек има членове, които са болни от сърце, дори и спазването на тези правила не дава 100-та гаранция за здраво сърце.

Професор Донна Арнет от Университета на щата Алабама в Бирмингам твърди, че 80% от сърдечно-съдовите заболявания се развиват при хора, в чиито семейства вече е имало подобни случаи.

Това означава, че дори хората, които водят здравословен начин на живот, могат да бъдат в зоната на риска.

Ако някой от вашите роднини е страдал от сърдечно-съдови заболявания, то дори при липса на други рискови фактори заболявания на сърцето все още са възможни.

Важно е да се познава семейната история. Според данни на Световната кардиологична асоциация в зоната на риска са хора, чиито баща или брат са получили сърдечен пристъп преди да навършат 55 години, майка или сестра – преди 65-годишна възраст.