От 1 юли /сряда/ границите на ЕС би трябвало да се отворят за Китай, ако се съгласят реципрочно да приемат и граждани на ЕС, предполага се, че ще останат затворени за САЩ.

След отминаването на пиковия етап на пандемията от коронавирус, Европейският съюз е готов да отвори отново външните граници, но за да стане това съответните трети страни е необходимо да отговарят на някои условия.

Разрешителният списък за отваряне на ЕС – готов, чакат Китай

Подготвен е разрешителен списък от Европейската комисия, в който са включени 15 държави, това са онези страни, в които темповете на нарастване на заразените са по-бавни и епидемията в тях е във фаза затихване.

В този списък има и едно голямо изключение, това е САЩ, След достигането на рекорд на дневна база на заразените през последните дни, се предполага, че границите на страните членки на ЕС ще останат затворени за граждани на Съединените щати.

Европейските граници би трябвало да се отворят за Китай, стига обаче да се постигне съгласие с китайското правителство да се разреши и на европейци да влизат в Поднебесната империя.

Съгласно предварителната информация в разрешителния списък следва да бъдат включени Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай + КНР, стига да се постигне съгласие с китайското правителство за реципрочна мярка, спрямо европейски граждани.

Ревизират списъка с държавите на всеки 14 дни

Разрешителният списък ще бъде ревизиран на всеки 14 дни въз основа на провеждания мониторинг за развитието на епидемията.

Вътре в Европа, правителството на Обединеното кралство взе решение да премахне задължителната 14-дневна карантина, от 6 юли за британци, които се връщат от почивка от различни държави, като сред тях е и България.

Ако британски студенти дойдат на почивка на Слънчев бряг, няма да се поставят под карантина, когато се приберат в Лондон или в Манчестър, например.

В последната заповед на здравния министър обаче всички туристи, които пристигат от Великобритания у нас, подлежат на 14-дневна задължителна карантина. Британците не са в белия списък от държави, за чиито граждани и пристигащи не се прилага.

В списъка с държави, за които Великобритания няма да прилага задължителна карантина са Испания, Франция, Гърция, Германия, Белгия, Турция, Нидерландия и Норвегия.

Остава задължителна обаче за Португалия и Швеция, където заразените на дневна база остават повече, отколкото е прието в рамките на методологията.

Защо се бави финалното решение за отваряне на границите на ЕС

Финалното решение за отварянето на границите на ЕС се очакваше да бъде взето още вчера, но изглежда, че са възникнали затруднения относно приемането на методология, по която съответните държави ще бъдат включвани в разрешителния списък.

Също така може да се наложи и да се свика Европейски съвет на всички премиери на страните членки на ЕС и в рамките на него да бъде взето окончателното решение.

С цел опазването на здравето на всички граждани на ЕС, както и на пребиваващите, е логично границите за САЩ да останат затворени, тъй като рискът от това американец да донесе вируса е голям.

САЩ почти сигурно остава в забранителен списък

В забранителния списък освен САЩ е и Бразилия. През последните 24 часа в САЩ бяха потвърдени над 45 000 нови заразени, което е рекорд от началото на епидемията, а в Бразилия близо 47 000 и почти 1000 жертви.

Най-критична в САЩ е ситуацията в щатите Тексас и Флорида. Ако бъде взето решение на ниво ЕС за отваряне на границите с 15 държави, явяващи се трети за България, новите заповеди на здравния министър трябва да бъдат съобразени с това решение.

Д-р Кунчев преди около седмица коментира, че сега на ниво ЕС се обсъжда на какви критерии трябва да отговаря съответната държава членка относно заболеваемостта от коронавирус, за да бъдат допускани нейни граждани и изобщо пътуващи до останалите.

У нас все пак има шанс да понамалеят заразените, макар и да са правят толкова тестове, тъй като в следващите дни освен че ще е умерено горещо, ще е и сухо, а това е предпоставка за бавно разпространение на вируса.

Преди няколко дни главният държавен здравен инспектор коментира, че коронавирусът съвсем не се държи като респираторен вирус, тъй като отдавна епидемията би трябвало да е затихнала в такъв случай.