Тънки и незабележими, те ни избавят от необходимостта да сменяме долното бельо при най-малкото замърсяване, достатъчно е само да сменим превръзката.

Това е удобно, комфортно и дори много съвременно, но до колко е полезно?

Изобретяването на ежедневната превръзка първоначално се е обяснявало с необходимостта от усъвършенстване на методите за поддържане на женска хигиена, но е необходимо да се имат предвид някои особености при използването на тези средства, за да се извлече полза от тях, а не да се причина вреда на организма.

Редовна смяна и непостоянно носене

Ежедневните превръзки за предназначени, да попиват естествените течения на жената. Те са по-обилни в периода на овулация и в първите дни след менструация. Именно в тези дни гинеколозите препоръчват използването на ежедневни превръзки, а не ежедневно 30 дни в месеца.

Препоръчително е също така ежедневни превръзки да се носят при специални случаи, например, когато сме на път или преди среща; ако има възможност да се минава без тяхи вместо това по-често да се сменя бельото от натурални тъкани, тази алтернатива е по-добра.

Основно предназначение на ежедневните превръзки е попиването на естествените секрети, след което незабавно се заменят с нови. Само така ще изпълняват своите функции.

Използването на една превръзка за целия ден е не просто безполезно и би могло да се сравним с носенето на обикновено бельо, но и вредно, защото, за разлика от бельото, повечето превръзки са въздухонепроницаеми. Навреме несменената превръзка се превръща в отлична среда за размножаване на бактерии – влажно, топло и липса на вентилация.

Без аромати

Ароматизиращите вещества в състава на ежедневните превръзки могат да станат причина за възникване на алергии и раздразнение по интимните зони.

Не е нужно да възприемате рекламата на ежедневни превръзки със съдържание на екстракти от лайка и подобни на нея лекарствени растения като доказателство за натуралността на продукта. Най-често става дума за синтетични аналози.

Със залепваща се повърхност, не с твърда

Различава се по площта за нанасяне на залепващото покритие. Важно е да се има предвид, че ако превръзката се прилепва към бельото с цялата своя повърхност, то цялата тази площ ще бъде непроницаема за въздуха.

Затова е по-добре да се предпочитат превръзките, които се прилепват с няколко залепващи се ленти и останалата им част да остава незалепена.

С крилца или без

При използване на ежедневни превръзки един от очакваните резултати е комфортът. Превръзката без крилца е по-вероятно да се измести при движение, което не е желателно, затова за предпочитане са превръзките с крилца, но и с твърда залепваща се повърхност.

В индивидуална опаковка

Тънките ежедневни превръзки най-често се отпускат в една обща опаковка, за разлика от хигиенните превръзки, всяка от които е в индивидуална. Въпреки това при желание може да се намери и аналогична опаковка с ежедневни превръзки.

Това е много по-удобно – могат да се носят в дамската чанта и по-безопасно – не влизат в контакт с околната среда преди момента на използването си. Ако все пак предпочитате ежедневни превръзки в обща кутия, не забравяйте да я затваряте, след като извадите поредната превръзка.

И помнете – никакво използване на ежедневни превръзки няма да замени необходимостта от спазването на елементарните хигиенни правила, редовното и своевременното изпълнение на които ще ви осигури свежест през целия ден.