Описание

Фибромиалгия представлява болка в мускулите и меките тъкани над и под кръста и от двете страни на тялото. Хората с това болестно състояние усещат болка, чувствителност или едновременно и двете, дори когато няма възпаление или нараняване.

Болестното състояние може да предизвика дългосрочна /хронична/ болка и за нея няма лек. Но с лечение, повечето засегнати хора са в състояние да работят и да извършват обичайните си дейности.

Но когато болката не се контролира, засегнатият губи своята енергичност. Или може да се почувства депресиран или да има проблеми със съня. За щастие могат да направени много неща, които ще спомогнат за овладяването или поне контролирането на изявите на клиничното състояние.

Какви са симптомите?

Основните симптоми на болестното състояние са:

• Пронизваща или пареща болка в седалището, шията, долната част на гърба, бедрата и раменете.
• Наличие на тригерни точки по тялото – това са определени места по кожата, които при натиск предизвикват болка.

Други възможни оплаквания или проблеми:

• Тревожност и депресия, които карат засегнатите да се чувстват по-зле;
• Проблеми със съня и отпадналост;
• Сутрешна скованост;
• Затруднена концентрация;
• Синдром на раздразнените черва;

При повечето засегнатите хора симптомите се проявяват за известно време и след това отшумяват. Възможно е да има моменти, когато ги боли повече, последвани от периоди, в които болките са по-малко или изобщо не се проявяват /ремисии/. Повечето засегнати смятат, че симптомите им се влошават в студено и влажно време, при стрес или когато се опитват да свършат много неща едновременно.

Какви са причините?

Фибромиалгията е синдром, представляващ съвкупност от симптоми, проявяващи се едновременно. Изследователите имат няколко теории на какво може да се дължи, но няма достатъчно доказателства, които да подкрепят изцяло нито една от тях. Част от тези теории звучат така:

• Възможно е нервните клетки да се твърде чувствителни.
• Вероятно химикалите в мозъка /невротрансмитери/ са дебалансирани.
• Дълбоката фаза на съня може да бъде прекъсвана по неизвестни причини и това да повлияе на количеството хормони, което тялото освобождава.

Много от засегнатите хора свързват първата изява на синдрома с определено събитие като грип, травма или операция, емоционална травма или някакво силно стресиращо събитие.

Обстоятелство от подобен вид в комбинация с други фактори като повишена чувствителност към болка и проблеми със съня, е възможно да доведат до фибромиалгия при някои хора.

Лечение на фибромиалгия

Лечението в основната си негова част се извършва в домашна обстановка и с някои промени в начина на живот. В тази връзка можете да предприемете следните мерки:

• Спортувайте редовно – от всички терапии за лечение на синдрома, кардио упражненията са най-ефективни за овладяване на болката и другите симптоми и за подобряване на цялостното ви състояние. Препоръчително е да ползвате услугите на физитерапевт, който има опит с болестното състояние, който да ви изготви подходяща за вас тренировъчна програма. И след това продължете нейното изпълнение.
Опитайте се да избягвате или поне да ограничите излагането на стресори, които изострят симптомите ви. Най-често са твърде студено и влажно време, лош сън, умора, физически и емоционален стрес и прекалена активност.
Подобрете хигиената на съня си , тъй като именно нарушенията на съня се сочат като причина за някои от симптомите като например болката. Постарайте се да си изградите добри навици на съня и се опитайте да спите достатъчно всяка нощ.