Синдром на хроничната умора /СХУ/ или хронична умора представлява разстройство без известна причина, въпреки че е възможно да се дължи на предишна инфекция.

СХУ се определя като постоянно усещане за умора, присъстващо без друго обяснение за 6 или повече месеца и придружено от когнитивни затруднения като проблеми с краткосрочната памет или концентрацията.

Диагноза СХУ се поставя при наличие на следните критерии:

Усещане за силна постоянна умора в продължение на 6 месеца или по-дълъг период и всички други заболявания или състояния, които биха могли да я причинят са изключени от лекуващия лекар.
• Ако са налице едновременно 4 или повече от следните симптоми: сериозни проблеми с краткосрочната памет или концентрацията, болки в гърлото, чувствителни лимфни възли, мускулни болки, болезнени усещания без подуване или зачервяване, главоболие, което е различно по сила от това което е изпитвано до сега; усещане за отпадналост дори и след сън или много силна умора , продължаваща 24 часа, след приключване на физическо натоварване.

СХУ засяга десетки хиляди души и се среща по-често при жените. Това разстройство поразява по-често хора от млада до средна възраст. Засегнатите хора често не са в състояние нормално да извършват обичайните за тях дейности у дома и на работа, поради постоянното усещане за умора и проблемите с дългосрочната памет. Това може да предизвика депресия, но тя не е причина за СХУ.

Какви са симптомите?

Диагностицирането на синдрома изисква изключването на всички други възможни причини за хронична персистираща умора, като например напрегнат начин на живот, рак или заболявания на надбъбречните или щитовидната жлеза, HIV или СПИН.

Тъй като не съществуват лабораторни тестове, въз основа на които да се постави диагноза на синдрома . Хората със СХУ могат да имат следните оплаквания:

Познавателни затруднения - типично оплакване на хората със синдрома е, че не им се губят определени моменти от краткосрочната им памет. Например засегнатите могат да имат проблеми с намирането или казването на конкретна дума при говорене. Състоянието се нарича дисномия или вербална дислексия.
Чест проблем на засегнатите прекалената умора след извършването на нормални дейности, които не са представлявали проблем за тях в миналото.
• Умора след сън – засегнатите се оплакват за усещане за умора след сън, дори и след продължителна почивка или много дълъг сън. Те не се чувстват бодри, след като събудят след сън.
Депресия – често засегнатите хора се депресират от това, че не са способни да изпълняват това, което се изисква от тях на работа и у дома.
Други възможни симптоми са главоболие, мускулни болки, болезнено гърло и дори субфебрилитет.

Лечение на хронична умора

Физическото натоварване е важно за поддържането на здравето на всички хора, включително на тези със СХУ.

Но при тях положението е малко по-особено, тъй като е нужно самите засегнати да установят до каква степен физическа активност за тях е полезна и ги кара да се чувстват по-добре и в кой момент трябва да спрат да се натоварват повече.

Но те трябва да избягват прекомерно физическо натоварване и емоционален стрес. Не трябва да се забравя, че основната цел да се намали усещането за умора и свързаната с нея непълноценност.

Засегнатите е необходимо да планират ежедневието си, както и да си създават план Б, ако нещо се обърка, така ще успеят да избегнат засилването на усещането за умора и влошаване на свързаните с нея симптоми.