Фолиевата киселина /витамин В9/ е необходим на организма витамин от група В, който притежава свойството да се разтваря във вода.

Този витамин не се синтезира в организма и затова е необходимо постоянно да се приема чрез храната или чрез хранителни добавки.

Затова е важно да се знае в кои храни се съдържа. Витамин В9 осъществява и функции на спомагателен ензим, като изпълнява ролята на катализатор на обменните процеси в организма.

Фолиевата киселина е жизнено важна за организма и затова свидетелства факта, че при дефицит човек може да развие тежка форма на малокръвие.

Също заедно с витамин Е са необходими за нормалната функция на мозъка, психическо и емоционално здраве.

Фолиевата киселина взема участие в производството на ДНК и РНК, тоест във формирането на генетичния материал на организма.

Това е особено важно, когато клетките и тъканите бързо растат и се развиват – например, в детска и юношеска възраст, а също и при бременност.

Витамин В9 в съчетание с В6 и В12 играе важна роля в поддържане на нивата на хомоцистеина. Повишаване на концентрацията му е свързана със заболявания на сърцето.

Фолиева киселина за планиране на бременност

При съзнателно планиране на зачеване двойката е необходимо първо да си направи всички необходими изследвания. Това ще позволи откриване на възможни заболявания при бъдещите родители.

Витамин В9 се предписва както на жената, така и на мъжа, няколко месеца преди момента на зачеването. Освен това партньорите трябва да спрат цигарите. Тъй като при мъжете витамин В9 се разрушава под въздействието на никотина.

Радостно е, че все по-голям брой родители разбират колко е голямо значението на фолиевата киселина за зачеването.

Тъй като нейният недостиг в организма е възможно да се отрази както на майката, така и на ембриона, а впоследствие и на новороденото.

При планирано зачеване витамин В9 е необходимо да започне да постъпва в организма дълго време преди забременяването. Този витамин е изключително важен за организма не само към момента на зачеването.

Идеалният вариант ще бъде да си набавяте достатъчно количество витамин В9 от хранителните продукти, които консумирате, но това понякога е недостатъчно. В този случай е необходимо да се направи консултация с лекар.

Също лекарят е задължен да определи необходимата доза фолиева киселина, защото превишаването ѝ е възможно да предизвика хипервитаминоза при планирано зачеване.

В случай, че фолиевата киселина при планиране не се приема от бъдещите родители, то намалява вероятността от успешно зачеване.

Освен това нормалното развитие на плода също до голяма степен се осигурява от витамин В9.

Този витамин е много важен фактор и трябва да постъпва в организма на бъдещата майка заедно с останалите полезни микроелементи.

Болшинството от изследванията свидетелстват, че фолиевата киселина при планиране на зачеване способства за правилното зараждане и развитие на плода впоследствие.

Принцип на действие на витамин В9

Притежава широк спектър на действие. Оказва влияние върху процесите на растеж и развитие на човешкия организъм, който самостоятелно не я образува, а се синтезира в червата от съставките на постъпващата в тях храна.

Впоследствие фолиевата киселина се усвоява от организма, като се присъединява към неговите собствени ензими и взема участие в процеса на обмяна на веществата.

Ето защо е толкова важно в периода на бременността нивата на този витамин да са в достатъчно количество.