В нормално състояние кожата на пениса е в еднотонен цвят без каквито и да е образувания. Безпокойство при мъжете предизвикват петната по члена, които са с неизвестен произход.

Ако причина е изменение на пигментацията, то се изисква постоянно наблюдение. Съществува вероятност от израждане на доброкачествените клетки в злокачествени.

Други фактори, обуславящи появата на петна по члена, нуждаещи се от оперативна диагностика.

Причини за поява на петна по пениса

При преглед на засегнатата повърхност специалистът по кожни и венерически болести може да предложи няколко варианта, каква е причината за появата на петна по половия член. Към най-разпространените се отнасят:

1. Алергична реакция – към спермициди, латекс, изразява се с изключително локализирано зачервяване, преминава самостоятелно след прекратяване въздействието на провокиращия фактор;

2. Млечница – в резултат на инфектиране по полов или битов път или понижаване на защитните функции на организма, заедно с изменение на цвета се появяват и белезникави, подобни на извара течения, сърбеж, парене, специфична миризма;

3. Псориазис с характерни розови плаки, с лющещи се граници. Често вторично се образува по гениталиите, след като заболяването засегне зоната около ставите на ръцете, краката и другите части на тялото.

4. Генитален херпес – появяват се червени петна по половия член, обрив под формата на воднисти мехурчета, които впоследствие потъмняват и които се съпровождат със силен сърбеж.

5. Ракът има различни проявления – язвени, секретиращи рани, участъци с интензивна пигментация и прочие. Отличителната особеност – наблюдава се устойчивост към медикаментозно лечение.

Определянето самостоятелно на характера и причините за дефектите не се препоръчва. В този случай е възможно овладяването на симптомите, но не и отстраняване на първопричината за заболяването.

Така ще се загуби време, през което патологията може да придобие хронична форма.

Диагностика

При установяване на дискомфорт или подозрителни симптоми е необходимо да се обърнете към специалист по кожни и венерически болести. Диагностичните изследвания включват:

• Лабораторни изследвания на кръвта – препоръчва се проби за тях да се дават на гладно, урина – сутрешна порция;

• Бактериологична посявка – необходимо е прекратяване използването на антибиотици за не по-малко от месец, на различни мазила, особено с антисептично действие за няколко седмици, въздържание от физически контакт за 2-3 денонощия, изключване употребата на алкохол, неприемане на мазна храна в навечерието на провеждане на изследванията.

• Изследвания за болестите, предавани по полов път – последното посещение на тоалетната не трябва преди повече от 3 часа, а вечерта да не се провежда никакви хигиенни процедури.

Лечение, профилактика, консултация с уролог по въпроса с въпроса с петната по члена

За най-ефективни профилактични мерки се подразбират:

• Съблюдаване на основните правила за лична хигиена;
• Внимателен избор на сексуална партньорка;
• Използване на методи за бариерна защита;
• Повишаване на общия имунитет;

Червените петна по члена са признак на опасна инфекция, която изисква провеждането на адекватни терапевтични мероприятия.

При алергичен обрив следва да се сменят средствата за контрацепция с по-подходящи – полиуретанови презервативи, прочие, възможен е прием на антихистаминни средства.

Гъбичните инфекции е необходимо да се лекуват едновременно и при двамата партньори.

Партньорката трябва да премине курс с противогъбични препарати, назначени от гинеколог. Мъжът използва средства за външно приложение, предписани от лекар.

Продължителността на медикаментозната терапия зависи от степента на интензивност на симптоматиката.

Проявленията на баланита се отстраняват с добавен фуралицин, калиев перманганат. В случай на наличие на признаци, указващи сериозни диагнози, се използват силно действащи препарати по рецепта на венеролог.