Невинаги обедната почивка е достатъчна, за да се възстановим напълно за останалата половина от работния ден. В такива случаи на помощ идват начините да върнем силите си за 5 минути.

Офисът си почива по време на обедното прекъсване на работния процес и вие също задължително отидете на обяд там, където ви харесва, но възможно най-далече от работното ви място.

Какво можете да направите, за да си поемете глътка въздух?

Да вземем пример от пушещите цигари колеги, които на всеки час излизат извън пределите на офиса, в резултат и въпреки нездравословния си начин на живот, те работят много по-добре, отколкото вие, които осъждате техния вреден навик.

Малко почивка – ето това ви е необходимо, за да се захванете с нови сили за напрегнатата работа.

5-минутни инжекции релакс

Това може да е парченце тъмен шоколад, който мигновено повишава нивата на кръвната ви захар и ви дава прилив на енергия. Но това задължително трябва да бъде горчив шоколад с минимално съдържание на захар, не по-малко от 70% какао.

Алтернативата на шоколада е медът. Особено подходящ е за хората, чиято работа е свързана със стрес и напрежение – медът е прекрасно релаксиращо средство, понижава възбудата, а съдържащите се в него захари ви дават сили за известно време.

За тези, които са на диета или не обичат сладко – зелен чай. Дайте си 5 минути тишина с чашка китайски зелен чай, подходящ е всеки от огромното количество сортове. Чаят, особено горещият, изпит на тишина, осигурява мигновен успокояващ ефект.

Ако не са ви нужни никакви калории или не можете да си позволите дори да си сварите чай, подъвчете дъвка – без значение каква, важното е да ви харесва. Нервните хора не обичат да дъвчат, а спокойните могат дълго време да предъвкват, наслаждавайки се на тишината, която ги заобикаля.

Използвайте ресурсите на тялото си

Без значение какво се случва около вас в офиса, вашето тяло винаги ще остава с вас. Използвайте възможността да се отпуснете с негова помощ.
Можете да използвате топка, която да помачкате с ръце или с крака, най-добре да бъде масажна – с издатини или вдлъбнатини.

Дланите и стъпалата притежават огромно количество нервни окончания и вашият организъм ще ви се отблагодари, затова ще сте го пробудили от емоционалната хибернация.

А причина затова „приспиване“ е работния стрес, тъй като за да издържим на него, ни се налага да блокираме много от нашите сетива, в противен случай ще претоварим нервната си система.

Използвайте възможностите на тоалетната. Първо, там можете да наплискате лицето си със студена вода и това води до едно прекрасно усещане. Студената вода ще ви помогне да превключите и да се върнете към реалността, осъзнавайки своето тяло и преживявания.

Второ, докато няма никого, можете да направите някаква примитивна гимнастика – да изпънете ръцете и краката си, да направите няколко коремни преси и няколко скока на място. Масажирайте китките с пръсти, разтрийте шията и раменете си, „помачкайте“ малко областта зад ушите.

Творчески методи

Ако усетите, че напълно блокирали и повече нищо не можете да свършите или прибирайки се вкъщи нямате сили за нищо творчеството ще ви помогне. Музика. Буквално няколко любими ваши песни и отново ще оживеете. Малко почивка не е просто полезна, а необходимост.