До тук с ниско въглехидратните, ниско маслени, ниско калорийни и други подобни диети. Ако ви е писнало от всичко това френската диета е за вас.

Тя е много богата на вкусове и аромати, но също така много засищаща. Ето как френският начин на хранене може да ви поддържа слаби и в добра форма.

Контрол над порцията. В едно изречение френската диета може да се опише така - яжте малки порции от висококачествени храни.

В другите европейски страни и в Съединените щати порциите изглеждат просто чудовищно големи в сравнение с тези във френската столица Париж.

Кофичка с кисело мляко в Париж например може да бъде с ⅘ по малка от тези в САЩ например, а това са цели 80%. Подобно е положението и с другите храни.

Мислете за качеството, а не за количеството. Според французите качеството на храната е най-важното. В това отношение те са доста претенциозни и подбират внимателно какво консумират.

Вкус, аромат, хранителна стойност - всичко това се наблюдава внимателно. Това е въпрос на култура на хранене. В други европейски страни и отвъд океана най-голямо внимание се отделя на размера на порциите.

Френската диета се състои от три хранения за деня. Закуска, обяд и вечеря. Дори и в обедната почивка французите отделят достатъчно време за хранене.

Средната продължителност на храненето в работно време във Франция е около 22 минути, докато в други европейски страни и в САЩ е около 14 минути, тоест с около 1/3 по-малко.

Времето отделено за хранене от своя страна е много важно, защото когато ядем по-бързо винаги изяждаме повече. Бавното хранене е причина да изядем точно толкова, колкото ни е необходимо.

За да ядат по-бавно, французите ядат по-вкусни ястия. Вкусната храна сама по себе си забавя процеса на хранене за да може човек да се наслади по-дълго време на храната.

Закуската е малка. Най-често се състои от хляб, зърнена закуска или кисело мляко с някакъв плод. Обядът и вечерята се състоят от месо и зеленчуци, както и парче пълномаслено сирене.

Обикновено се завършва с малка чашка кафе. Най-важните храни във френската кухня са месо (най-често пилешко), риба, сирене, плодове, зеленчуци, кисело мляко, чесън, вино и тъмен шоколад. Запомнете - винаги в малки порции!