Няма съмнения, че ако спрем да преяждаме и намалим калориите на ежедневна база ще постигнем някои резултати и ще смъкнем някой и друг килограм.

Но ако искаме нашето тяло да е не само по-слабо, но и по-стегнато и атлетично само диета не е достатъчна. Нужно е да се правят и упражнения.

Идеалната комбинация е да се съчетаят упражнения с напрягане на мускулите, като например дигане на тежести и кардио тренировки, които топят мазнините чрез засилване на метаболизма. Също така са препоръчителни и упражненията за разтягане, които ще направят тялото по-гъвкаво и в добра форма. Всичко това е много важно ако искаме да имаме едно красиво и хармонично тяло.

Всички тези физически упражнения заедно ще направят чудеса. Така например когато правим кардио тренировки ние ускоряваме метаболизма. Това от своя страна засилва отделянето на ендорфини, а те ни дават много силно чувство за самоконтрол, така че човек се научава кога как и по колко да яде.

Спортуването ще ви се отрази не само в момента на тренировките. Например ако правите редовни кардио тренировки, вашето тяло ще продължи да гори много енергия дори и след като сте спрели с тренировката и дори дни след това.

Интересно е, че когато човек тренира достатъчно, за да загуби килограми, той се чувства много по-зареден с енергия и готов да тренира дори още повече.

В допълнение всеки свален килограм ще освободи вашите стави от излишно натоварване, така че вие ще можете да тренирате с все по-голяма лекота.

Друго предимство на комбинацията от кардио, силови и разтегателни упражнения е, че чувствително ще спадне нивото на стрес. Това ще ви даде чувство на позитивизъм и самоконтрол, ще ви направи по-самоуверени.

Интересно е, че много хора страдат от депресия, а много от депресираните дори не осъзнават това, защото имат скрита депресия, която се изразява просто като негативизъм, тревожност, нервност, преяждане и други емоционални и дори физически симптоми.

При редовен спорт обаче, човек започва да надвива постепенно депресията, излизайки от нейната клопка. Това ни кара да изпитваме по-малка нужда от храна и по този начин помага да стопим поне няколко килограма, защото вече няма да ядем за удоволствие, а само когато наистина сме гладни.