Според ново френско проучване за мъжете, които са изложени дори и на следи от хербицида Раундъп, съществува многократно повишен риск от увреждане на сперматозоидите и репродуктивни проблеми.

Препаратът е по патент на Монсанто, но тъй като 10-годишното му действие изтече, сега се произвеждат и други препарати със същия състав, но на много по-ниска цена.

Активното вещество във всички тях е глифозат. Използва се и в България, като цената му е сравнително ниска, което го прави достъпен за всички земеделски производители. С него се третират главно плевели.

Професор Жил-Ерик Сералини и неговите колеги от университета в гр. Кан, Франция, установили, че дори краткосрочното излагане на хербицида Раундъп и то на съвсем малки количества, които често се откриват във водата за напояване след третиране на земеделските площи с препарата, причинява дългосрочни аномалии в репродуктивните способности, тъй  като се нарушава функцията ендокринната система.

Екипът учени провел проучването върху 15 мъжки плъха, като изследвал въздействието на острата експозиция на глифозат, който е активната съставка на хербицида, върху бозайниците.

Плъховете били на 60-дневна възраст и били „захранвани“ с воден разтвор с 0.5% раундъп. Това количество е сравнимо с това, което се открива в естествена среда в продължение на 8 дни след използването на препарата върху растения и тревни площи.

Впоследствие плъховете били изследвани след 68 дни /2 месеца/, на 87-мия ден /3 месеца/ и на 112-ия ден /4 месеца/, за да се направи оценка на евентуална промяна в качеството на спермата, обема и подвижността на половите клетки, както и на каквито и да било промени в генната експресия на сперматозоидите.

Екипът от учени също е направил оценка и за изменения на хормоналните нива на плъховете, тъй като и преди това хербицидът е бил свързан с ендокринни нарушения при бозайниците.

Може би не е изненадващо, че е било установено – краткосрочното излагане и на стандартните количества Раундъп е довело до промени в генната експресия на половите клетки на плъховете, което е в резултат на дисбаланс на половите хормони андрогени и естрогени.

Най-значимото изменение е увеличаването на микроРНК ароматазата – надбъбречен ензим, с помощта на който мъжките полови хормони се превръщат в естрогени в тялото.

По-конкретно, през 4-месечният период на проучването, проф. Сералини и неговият екип наблюдавали постепенно увеличаване на експресията на GPER1 или G протеин естрогенен рецептор.

PER1 спомага за регулирането на количеството на естроген, което навлиза, както в клетките, така и в тъканите и ефективно осъществява поддържането на хормоналния баланс в мъжкото тяло.

Всъщност, хербицидът въздейства пряко на синтеза и освобождаването на полови хормони, което може да доведе до дългосрочни и дори трайни неблагоприятни последствия за здравето.

Авторите на проучването предполагат, че повтарящото се излагане на количества Раундъп, дори и по-ниски от тези, използвани в селското стопанство, е възможно да предизвика аномалии във възпроизводството на бозайниците в дългосрочен план.

Също и хората, изложени продължително на ниски дози от хербицида, както и потребителите, които консумират храни, при производството на които е използван Раундъп, са изложени на повишен риск от развитие на аномалии във възпроизводството.

Резултатите от проучването трябва да привлекат вниманието на широката общественост, поради опасните последици, които може да има използването на хербицида, върху възпроизводството на нацията.

А тези, които планират зачеване на дете в скоро време трябва да ограничат до минимум излагането си на хербицида.

Екипът от учени, провел изследването, заключава, че към настоящият момент разполагаме с все повече доказателства в подкрепа на публикувания през 2010 г. доклад на датското правителство.

В него беше изложено и подкрепено с доказателства твърдението, че все по-голяма част от хората са безплодни поради излагането на химически пестициди и замърсители.