Научно е доказано, че кафето е полезно, особено за мъжете, тъй като предпазва от агресивните форми на рака на простата.

Също така понижава риска от развитие на диабет тип 2, който засяга все повече и повече хора и не е открито към момента лечение. По данни на СЗО над 200 млн. души по света страдат от коварното заболяване. Затова навикът да се събуждаме с чаша кафе сутрин е доказано полезен.

Но въпреки това не е единственият да се мотивираме за предстоящия ни, изпълнен с предизвикателства ден.

Независимо от това дали се опитвате да намалите консумацията на кафе или никога не сте се докосвали до горчивия вкус на кофеиновата напитка, по-долу са посочени 5 други начина да събудите все още спящото си тяло сутрин.

1. Пробвайте няколко сутрини да правите упражнения за разтягане на тялото

Опитайте със следното движение, което е сред йога асаните и на санскрит се нарича матся асана и в превод означава риба. Легнете неподвижно по гръб и пъхнете ръцете под бедрата си. След това повдигнете гърдите си над раменете и бавно отпуснете назад главата си.

2. Хапнете една ябълка

Само една отхапване от този енергизиращ плод е достатъчно за събуждане на тялото и така ще му помогнете да включи на скорост.

Ябълките съдържат естествени захари и други въглехидрати, които спомагат за стабилизирането на кръвната захар. Други плодове като банани и портокали въздействат по същия начин на тялото.

За да сте сити по-продължително време комбинирайте плодът с кисело мляко, което е ценен източник на белтъци.

3. Тренирайте сутрин

Сутрешното бягане е може би последното нещо, което бихте искали да направите, докато удобно си лежите под топлите завивки.

Но трябва да знаете, че е научно доказано – със сутрешно бягане ще повдигнете настроението си и ще почувствате как се изпълнени с енергия.

При физическо натоварване се освобождават ендорфини, които са именно причина човек да се чувства много по-добре и много по-подготвен за предстоящият му натоварен ден.

Опитайте първият ден да побягате или да правите друго упражнение в продължение на 7 минути и ще направите разликата. За сравнение толкова време обикновено е необходимо приготвянето и изпиването на чаша кафе.

4. Излезте на чист въздух и останете известно време на слънце

Ако не сте в състояние да тренирате сутрин, тогава, без усилие от ваша страна, можете да излезете на терасата и подишате малко чист въздух и да се порадвате малко на сутрешното слънце.

Доказано е, че глътката свеж въздух спомага за намаляване на чувството на стрес и умора. Излагането на утринното слънце е свързано с по-доброто настроение и по-нисък индекс на телесната маса.

5. Вземете си хладен душ

Но ако сте свикнали на горещите душове, не е препоръчително именно в този болнав сезон да се подлагате на такова мъчение.

Най-добре е, например утре сутрин да си вземете душ с малко по-хладна вода, с каквато обикновено се къпете. И така постепенно, докато тялото ви привикне към по-ниските температури на водата.

От тези процедури ще имате двойна полза. Едната е, че след душа ще се почувствате ободрени и в пълна готовност за решаване на сложни умствени задачи, а втората е, че ще закалите тялото си и ще забравите за настинките и грипа през тази зима.