Същност

Възпаление на синусните кухини се нарича синузит. В зависимост от типа възбудител заболяването може да е гъбично или бактериално.

Гъбичен синузит

Представлява гъбично увреждане на синусните кухини. Заболяването може да се предизвика и от стайни растения.

Някои от тях отделят микроскопични спори във въздуха, които лесно могат да попаднат в организма при вдишване и да предизвикат неприятни последствия.

Ако имунната система не е отслабена, организмът може да ни предпази от възпаление, както става и обикновено.

Но при понижен имунитет, захарен диабет, бронхиална астма, бронхиални спазми, белодробна недостатъчност рискът от заразяване с гъбички нараства.

Един от най-честите възбудители на заболяването са гъбички от рода Аспергилус – Aspergillus niger. Това е една от най-опасните гъбички, която се нарича просто черна плесен.

Присъства на различни места – по цветята, в почвата, често се разраства по стените във влажни и непроветрявани помещения.

Често при попадане на гъбичката в организма се появява оток на лигавицата и алергия. Отворите на синусите се свиват и в тях започва да се натрупва слуз.

Наличието на слуз и гъбички предизвиква инфекции и възпаление. Възможно е да се появят тъмни секрети от носа. Най-опасно е инвазивното проникване на плесен в носната и в синусните кухини.

Освен по стайните растения и в почвата, гъбичката може да присъства и в детски гумени играчки, които често се търкалят в банята.

Попадането на влага чрез малките отвори и лошата вентилация води до разрастване на плесени в тях.

Лечение на синузит

Обикновено лечението на синузит, предизвикан от гъбична инфекция, се провежда с противогъбични препарати. Приемът на антибиотици в този случай е нецелесъобразно.

При гъбично увреждане просто няма да помогнат. Също е необходимо да се разбира, че унищожаването на бактерии води до нарушаване в организма на баланса между бактериална и гъбична флора в полза на последната. А това увеличава риска от развитие на гъбични инфекции.

Гъбичното увреждане на синусните кухини изисква незабавна медицинска помощ. Липсата на такава помощ, особено при инвазивна микоза, може да даде усложнения в очите и главния мозък. Разрастването на гъбичната флора става много бързо.

Чист дом – гаранция за здраве

Важно е да проверим дали у дома не си отглеждаме гъбички. Плесен често се появява по стените, тавана, пода, под тапетите и т.н. Ако се установят следи от тях, е необходимо да се обработят засегнатите повърхности със специални средства.

По магазините днес се предлагат множество противогъбични средства, които отлично се справят със своята задача да унищожават гъбичките.

Гъбичен и бактериален синузит – какви са разликите

Ако гъбичките са под тапетите или по други покрития, следва да се отстранят, а повърхността да се обработи. И едва след това да се прави ремонт.

Вече се продават и довършителни материали с антигъбично покритие, включително и тапети. А също и домакински и ремонтни материали – лепила, бои, които съдържат в своя състав противогъбично средство.

Въпреки разпространеното мнение, гъбичките не живеят във вода. Но за съществуване имат нужда от хранителна среда и влажност.

Затова често се появяват по влажни дървени стени или във външното ухо, при продължително наличие на влага в него.

Бактериален синузит

Развитието на бактериален синузит протича на фона на попадане на бактериална инфекция в синусите. Причините за поява на остър бактериален процес са много. Възпалението може да се предизвика от:

  • Неправилно пломбиране на зъб от горната челюст с увреждане на синусната кухина;
  • Полипи;
  • Свиване на отворите;

Но една от най-честите причини за бактериален синузит, това е хремата. При норма съдържимото в придатъчните кухини на носа свободно изтича в кухината на носа и излиза навън.

По време на хрема възниква възпаление и лигавицата отича. На този фон отворите на синусите се свиват или напълно се затварят. В тях започва да се натрупва слуз.

Как се отстранява бактериално възпаление на синусите

За лечение на синузит, предизвикан от бактериална инфекция, лекарят може да назначи:

  • Антибиотици;
  • Капки за нос с хормон;
  • Промиване на носа с физиологичен разтвор;

Ако синузитът е хроничен, трябва да се потърси причината за неговата поява. Това може да е инфекция, която не се подава на лечение с антибиотици.