При приготвяне на храна традиционно се използват различни видове сол – натриев хлорид, трапезна, морска, черна, каменна, розова и други. Тези продукти малко се отличават по вкус и текстура, но на практика са идентични по състав.

Някои видове сол съдържат примеси на различни минерални вещества. В какво се състоят ползите и вредите от солта за човешкия организъм?

Сол – полезна или вредна

Солта е не само подправка, подобряваща вкуса на много храни, но и естествен консервант, който потиска развалянето и гниенето. Този продукт се получава по 2 основни начина: чрез изпаряване от морска вода или добив на каменна сол.

Солта е ценен източник на натрий, като надминава по съдържание на този минерал другите хранителни продукти. Натрият е един от основните електролити в човешкото тяло.

Отговаря за свързването на водните молекули и за поддържане на правилно съотношение на вода и соли. Заедно с калия това минерално вещество участва в регулацията на процеса на обмена на йони в организма.

Натрият е необходим за нормална функция на нервната и ендокринната система, а също и на мускулатурата. Затова солта е незаменим компонент на храненето.

Но все пак със сол не трябва да се злоупотребява. Лекари и диетолози предупреждават, че прекаляването със сол може да има неблагоприятни последствия за здравето в дългосрочна перспектива.

Възможно е повишаване на кръвното налягане и увеличаване на риска от инсулт, както и от сърдечни заболявания.

Излишъкът от натрий способства за бързо отмиване на калия и нарушение на функцията на опорно-двигателния апарат.

Солта влиза в състава на много готови храни, затова е доста трудно да оцени реалното дневно потребление.

За разлика от захарта, която се определя по количеството въглехидрати, посочени на етикета на продуктите, установяване колко трапезна сол се съдържа в готова храна, е проблематично.

Но ако на опаковката е посочено количеството натрий, то за определяне на съдържанието на сол, това число се умножава по коефициент 2.5. Нормата за прием на натриев хлорид е в размер на 5 грама или 1 чаена лъжичка на ден.

Основни източници на сол в хранителния режим са готовите сосове, осоляване, консервация, колбаси, полуфабрикати и fast food. Затова трябва да се консумират ограничено.

Заместители на сол в храненето – примери, рецепти

Статистиката показва, че съвременният човек употребява значително по-голямо количество, отколкото е необходимо за нормалното функциониране на организма.

Ограничаване на излишното потребление може да се постигне с помощта на продукти, които да заменят тази подправка. Редуването на трапезна сол с други подправки позволява откриването не само на нови граници на вкуса на обичайни ястия, но и избягване на вредното въздействие на натриевия хлорид.

Храната трябва да се оставя леко безсолна, тъй като определено количество натрий вече се съдържа в продуктите. Но за много хора тази храна може да е безвкусна.

Затова диетолозите предлагат в менюто да се включат следните продукти, които са полезни аналози на най-използваната подправка.

1. Лимонов сок

Недостигът на сол може да се маскира с леко кисело. То прави вкусът на храната по-наситен и интересен. Лимоновият сок е универсален, може да се добавя както в първите ястия, така и в салатите.

Високото съдържание на аскорбинова киселина позволява смесване на вкусовете, и недосоляването ще стане по-малко забележимо.

2. Оцет

Съществуват множество различни видове оцет – трапезен, винен, ябълков, балсамов и т.н. Тези хранителни продукти позволяват да се мине без сол или да се използва в минимално количество при приготвяне на салати и маринати.

3. Целина

Корените и листата на растението съдържат голямо количество натрий, което им придава леко солен вкус. Затова добавянето на отделни части от растението в салати и супи частично или напълно заменя използването на трапезна сол.

Освен това яденето на целина помага за набавянето на минерални вещества като калий, калций, желязо, цинк, магнезий, а също и на витамини от група А, Е, С и В.