Вашето легло е толкова мръсно място, колкото и ръбът на тоалетната.

Признайте си колко често вземате със себе си лаптопа в леглото, пускате си любимия сериал, завивате се с одеялото, сега е много топло и със сигурност не го правите, но въпросът е принципен, и ядете нещо вкусно?

Повярвайте, че е страшно нехигиенично да си позволявате такова малко невинно удоволствие.

Какво можете да установите в уютното си легло?

Гъбички, бактерии, животински косми, цветен прашец, мръсотия, пух, мъртви кожни клетки, телесни секрети.
Може би се смятате за изключително чистоплътен човек, вземате си душ по 5 пъти дневно и миете ръцете си с антибактериални сапуни.

Не прекалявайте с ласкателствата, средно човек отделя по 100 литра пот в леглото на година. Така се създава идеална среда за жизнената дейност на гъбичките.

В изследване от 2015-та година било установено, че пухените и синтетични възглавници, които се използват от 1.5 до 20 години, съдържат от 4 до 17 видове гъбички.

Акарите също обичат да се крият във вашето легло, предизвиквайки запушване на носа и обостряне на алергични заболявания.

Отделен проблем са домашните животни в леглото. Да, те са на практика членове на семейството и обичат да се въргалят във вашите завивки.

Но най-малкото това не се отразява благоприятно на качеството на съня, а и освен това не е хигиенично. Освен споменатите животински косми животните внасят в леглото ви и много бактерии.

А ако ядете в леглото ситуацията още повече се влошава. Храната създава благоприятна среда за микробите – вие не ги виждате, но тяхното присъствие явно се отразява на тяхното самочувствие.

И така, какво се случва, когато оставяте трохи и други остатъци от своята вечеря под чаршафите? Най-явният и неприятен признак, че е време да приключите с храненето в легнало положение, е нашествието от хлебарки и мравки.

Хората, които не обичат много да чистят след себе си, много рискуват – за да оцелеят тези насекоми, им е необходима много малко храна, затова и справянето с тях съвсем не е лесно.

Напълно очаквано е от вашето меню да зависи какви насекоми ще поискат да се заселят в леглото ви.

• Сладко от рода на газираното, сокове, кексове и бисквити привличат, а също стайни, сини черноглави и зелени мухи.
• Пиците, бургерите, кашите и пилешкото привличат мравки и хлебарки.

Като цяло не забравяйте за простите хигиенни правила – сменяйте спалното бельо веднъж на 3 дни. Дори ако е веднъж седмично, това е достатъчно, за да се сведе количеството бактерии и микроби до минимум.

Само тогава спалнята ви ще остане свещено място, където вие отивате да си починете и да наберете сили.

Макар че в настоящото горещо лятно време е добре спалното бельо наистина да се сменя поне веднъж на 3 дни, поради обилното изпотяване.

Също така е желателно и в спалното помещение да се прави и по-често мокро почистване, тъй като концентрацията на алергени във въздуха ще спадне до необходимия минимум, който няма да предизвиква естествени алергични реакции, като например характерното запушване на носа при малко по-дълъг престой в помещение, където не се прави редовно мокро почистване.

И от този проблем страдат най-много хората, които изобщо не обичат да чистят редовно.