Учените все по-често говорят за противораковото действие на гъбите. Може ли да се вярва на това?
Светлина от Изтока
Тази история започва през 60-те години в Япония в префектура Нагано.
Тогава професор Тецура Икевава от Националния онкоцентър в Токио обръща внимание, че там от рак умират 160 души на 100 000 население.
Това било много по-малко, отколкото в другите региони.
За сравнение – в България през 2014 г. смъртността е 242 души на 100 000 население, а най-висока в Унгария – 348.
Но най-интересното е, че сред тези, които работели в местни ферми, в които се отглеждали зимни панчушки, смъртността била още по-ниска, само 97 души на 100 000.
Селскостопанските работници изяждали по много от тези гъби, без да са преминали каквато и да е преработка.
Този факт заинтересовал професора и той започва да изучава тези гъби и открива в тях 2 вещества с антитуморен ефект – фламулин от самата пънчушка и профламин от нейния мицел.
Изпитванията върху животни и хора показват, че тези 2 вещества имат протираков ефект.
Вещества се приемали под формата на таблетки, венозно или били въвеждани направо в коремната кухина.
При хората били съчетавани с традиционното и хирургическо лечение, при животните били използвани като единствен препарат.
И ефектът бил положителен.
През 1989 г. Икевава публикува мащабно изследване, което провежда 5 години.
Оказва се, че гъбите са еднозначно ефективни в защита срещу рак, препятствайки неговото развитие.
След това били проведени експериментални изследвания върху животни.
Гризачите, на които давали гъби и едновременно излагали на канцерогени няколко пъти по-рядко боледували от рак.
Вече са изучени механизмите на противораково действие на зимната опънчушка.
Нейните активни вещества стимулират противотуморния имунитет, вследствие на което злокачествените клетки загиват.
Забавя се и формирането на метастази.
Освен това този вид гъби има още и антиоксидантен ефект, който също оказва защитно действие против рак.
И сурови ли са полезни?
Най-важното е, че изследването на Икевава стимулира изучаването на гъбите като полезни храни.
И към тези изследвания, започнали на Изток, се присъединяват и западни учени.
Сега вече е известно, че противотуморни свойства имат не само зимната опънчушка, но и много други видове гъби.
Сред тях не само азиатските, но и познатите ни печурка, масловка, пачи крак и манатарка.
При тях са открити и други полезни свойства.
Предпазват от развитие на захарен диабет, понижават холестерола, притежават имуномодулиращо, противоалергично и антибактериално действие.
Днес различните видове гъби активно се изучават във водещите научни лаборатории в света.
Повечето такива изследвания са насочени към установяване на активните вещества в гъбите с лечебен ефект и в създаването впоследствие на лекарствени средства.
Вече е ясно, че веществата, съдържащи се в гъбите, могат да влияят на всички стадии на развитие на рака.
Антиоксидантите блокират действие на канцерогените, антимутагените отстраняват мутациите в клетките, редица вещества активират процеса на апоптоза.
Всичко това е голяма наука, резултатите от която се налага да чакаме доста дълго.
Но полза от гъбите можем да получим още сега и не е необходимо да търсим екзотични видове гъби, достатъчни са и местните.
Това съвсем не означава, че е нужно с тях да се лекува рак. Заболяването е много сложно и с неговото лечение трябва да се занимават единствено специалисти.
А извличането на защитни и профилактични вещества е възможно и дори необходимо.