Очаквано гръцкото правителство е взело решение да промени правилата, по които се влиза в страната от 1 юли, това съобщават от външно министерство.

Новото е, че за всички, които влизат в страната през граничните пунктове, ще се изисква попълването на формуляр, но и в тази връзка има някои ограничения.

С формуляр гръцките власти се застраховат от внасяне на вируса

Необходимо е да бъде попълнен не по-късно от 48 часа преди пътуването. Във формуляра влизащите в страната ще предоставят подробна информация откъде са тръгнали, тоест отправна точка, ще се изискват и данни за предишни пътувания в други държави и тяхната продължителност.

Влизащите в страната ще трябва във формуляра да записват и адресът, на който им предстои да отседнат след влизане в Гърция.

В съобщението на външно министерство е посочен линк към домейн на гръцкото правителство, на който е достъпен формуляра.

Гръцката страна се е постарала максимално да е удобно на пристигащите – формулярът ще се попълва онлайн, като след успешното му изпращане през сайта, ще се генерира QR код, който подлежи на проверка на граничните контролно пропускателни пунктове.

Кодът може да бъде показван или на телефона на граничните власти или да на разпечатано хартиено копие. Все пак това е голямо улеснение за всички пристигащи.

Без карантина, но с формуляри – това е новото от 1 юли

Гръцкото правителство изглежда съобразява, че ако въведе задължителна карантина по списък от държави, това може сериозно да удари по потока от туристи и да застраши основен сектор от икономиката си.

Не е ясно как ще се отрази въвеждането на този формуляр на желаещите да влязат от България в Гърция, за да почиват по чистите плажове и да се къпят в кристалните води на Черно море.

От една страна попълването на този формуляр е максимално улеснено, не се изисква както у нас, когато действаха контролните пунктове, всеки ден да се разпечатват нови декларации и да се предоставят на органите на МВР, от друга това е усложнение, а и опасността от евентуални проверки, може да накара някои наши съграждани да предпочетат родното море, макар и отзивите оттам съвсем да не са добри.

Все пак опасността, че можеш да бъде върнат на границата или пък че подлежиш на допълнителни проверки по неясно какви критерии е възможно да откаже немалко хора.