По-малкото PCR тестове обработени в съботния ден изобщо не доведоха до спад на новите заразени, напротив дори леко се увеличиха, това показват обновените данни от информационната система.

Близо 8% от PCR тестовете за положителни в събота

На фона на 2750 теста вчера днес те са малко над 1500, затова спекулациите по тази тема не могат да бъдат приети за сериозни. На днешните 1530 теста 112 положителни са около 8%, което е в пъти повече, отколкото показа Италия – 175 на над 60 000, и изобщо не е малко.

Още по-достоверен показател е, че нарастват приетите в болница, като за първи път от началото на епидемията през март е надхвърлен прагът от 400, които се нуждаят от болнично лечение.

Заболелите, които са в тежко състояние, и се нуждаят от интензивна терапия, се увеличават от 18 на 20.

За съжаление, и съботният ден не се размина без жертва, при която е установен коронавирус, така общият брой на случаите на летален изход, при които има доказателство за връзка с COVID-19, се увеличават до 216.

Общият брой на направените PCR тестове от самото начало в края на януари вече надхвърлят 132 000.

Очаквано в съботния ден малко са тези, на които им изтича карантината, и са прекарали заболяването леко, изпратени за повторен PCR тест и затова излекуваните са само 18.

Възможно е и просто в този ден да са по-малко на тези, които им изтича карантината, и са карали инфекцията леко, и вече са без симптоми.

Активните случаи у нас надхвърлиха прага от 1900

Преди около 2 седмици точно бяха регистрираните големите рекорди заразени и затова може да се очаква в следващите дни да бъдат отписвани като излекувани и доста повече лица.

Малкият брой преборили инфекцията, които са докладвани днес, водят до съществено нарастване на активните случаи, като през последните дни този показател бележи рекорди, като не е изключено, ако няма спад през новата седмица, да бъде преминат прага от 2000 активни.

Според последните данни са 1934, но очакванията на членове на оперативния щаб да има известно затишие през следващата седмица, разбира се, това съвсем не означава, че трябва да се отпускаме и да не спазваме елементарните мерки, с които вече повечето от нас отдавна свикнаха.

За съжаление, ще се наложи да свикнем с коронавируса и с новото нормално, което създаде. През новата седмица, дори още в понеделник, трябва да бъде взето решение дали мярката с маските ще се удължава и за продължението на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

Приемат нови заповеди за мерките през новата седмица

Действието на заповедите на здравния министър изтича във вторник, 30 юни, предстои да бъдат приети нови, които най-вероятно ще възпроизвеждат почти изцяло сега действащите.

Най-вероятно ще се промени тази, която забранява влизането на граждани от трети страни в България.

Епидемиологичната обстановка в страната се локализира с определена локализация на огнища, като започнем от София-град, където се отчита леко покачване на заразените – до 29, все още не е преминат прага от 1500 потвърдени от началото на епидемията.

На второ и трето място, като разликата е само с 1 заразен, са Пазарджик и Пловдив – 17 и 16 съответно.

Пловдивско с нов рекорд за COVID-19 – от 13 на 16

След затишието в Пловдивско от вчера, когато имаше само 2-ма нови заразени днес те се увеличиха рязко с цели 8 пъти, и дори това е нов рекорд.

Отчетените в четвъртък 13 положителни лица за ден бяха пак рекорд, който изглежда е подобрен.

Останалите области са с по-малко от 10 положителни, като най-близо до тази стойност е област Бургас с 8, които е възможно да са от морските общини или от Сунгурларе, където има старо огнище. Софийска област също е с нови заразени, колкото в Бургас, като се предполага, че те са община Самоков.

Изненадващо нарастване на заразените се отчита в област Разград, където повече от месец след началото на епидемията нямаше нито един заразен, но покрай празниците в края на май, дори се формира огнище.

С по 5 нови са областите Варна и Сливен. За морската столица стана ясно, че са все млади хора положителните, като дори 2-ма от заразените са били на дискотека.

За да заразят всички обаче е трябвало да са били суперразпространители, а както става ясно от данните не са такива.

Областите Кюстендил и Търново са с по 3-ма нови заразени, Стара Загора, Ямбол и Русе с по 2. Повече са с по 1 нов положителен за коронавирус, 6 области – Благоевград, Кърджали, Перник, Плевен, Смолян и Шумен.