Гастрит е най-разпространеното заболяване на храносмилателния тракт. В клиничното протичане се разграничават няколко типа гастрит, в основата на градацията на които е киселинност на стомашния сок – повишена или понижена. При повишена киселинност често се развиват киселини и други неприятни усещания, а това се отразява на устната кухина.

Какви са формите на гастрит с повишена киселинност и какво е неговото влияние върху формирането и протичане на кариес?

Кариес, киселини и гастрит - каква е връзката 

Стомах и устна кухина – причини за тясна връзка

Организмът е съвършена система. Устната кухина и стомаха са част от единна храносмилателна система, съответно тези органи са морфологично единни. Какво означава това?

При най-малките изменения във функцията на единия орган, непременно страда и се нарушава системата в цялост.

Понякога тези нарушения не се усещат, тъй като нямат симптоми, затова е трудно да се свърже едното заболяване с другото.

Устната кухина е една от първите, които реагира на всякакви изменения в организма, било то на гастрит или панкреатит, метаболитни процеси и хормонални нарушения.

Зъболекарят е първият, който може да подскаже на болния да се обърне за помощ към други специалисти, които да назначат съответните изследвания.

Гастрит с повишена киселинност – симптоми в устната кухина

Основните симптоми на гастрит с повишена киселинност са болки в областта на стомаха, най-често с пристъпообразен характер. Възможно е формиране на храносмилателни разстройства, киселини, оригване.

Всички тези патологични особености на функцията на стомаха са причина за изменения във функцията на слюнчените жлези, отразяват се на състоянието на лигавиците и разбира се, на зъбите.

Страда образуването на слюнка, която става много, но е твърде течна, липсва необходимият вискозитет и не може да изпълнява своите функции. Не отмива остатъците от храна от зъбите. А това само улеснява прогресирането на бактериите и развитието на кариес.

Слюнката способства за промяна на pH на устната кухина от кисело към алкално, при което съществено се забавя растежа и размножаването на патогенни бактерии.

Ако са нарушени нейният състав и свойства, то това не се случва, следователно рисковете за развитие на кариес се увеличават съществено.

При гастрит се променя и състоянието на езика. При преглед на устната кухина може да се забележи значително увеличаване на папилите, лигавицата става бледа, отекла, покрита с плътен налеп.

В този налеп са съсредоточени и патогенните микроорганизми, които могат да станат причина за кариес и възпаление на венците.

Налепът на езика и на зъбите, заради разрастване на патогенната флора и възпалението на венците, може да стане причина за лош дъх, обикновено кисел, който е най-осезаем сутрин.

Киселини и рефлукс

При гастрит с повишена киселинност често се регистрира рефлукс, при който съдържимото от стомаха се връща в устната кухина. PH в устната кухина става кисело, като патогенната флора започва бързо да се размножава.

С развитието си бактериите отделят киселини, които стават причина за кариес и възпаление на венците. Подобни изменения протичат и при киселини.

Киселини и рефлукс стават причина за киселинно размекване на зъбния емайл, най-често страдат кътниците, които са най-близо разположени до гърлото.

Стомашната киселина при рефлукс и измененията на pH при киселини могат да станат причина за киселинна некроза, при която се усеща слепване на зъбите.

Подобни усещания се появяват само сутрин, но с прогресирането на патологичните изменения симптомите само се усилват.

Неблагоприятно влияние на кариеса

В началото на статията неслучайно бе споменато за морфологичното единство. Измененията в устната кухина са причина за усложнения на гастрит, а също и от страна на други органи и системи.

Кариесът е патологичен процес, предизвикан от бактерии, тоест хроничен източник на инфекции. Установена е връзка с бъбречни заболявания, на дихателните органи и с много други органи и системи.

Но най-важното е, че кариесът е една от причините за разрушаване на зъбите, тяхната загуба, поради което съществено страда функцията на сдъвкване на храната.

Как да се избегнат усложнения

При поставена диагноза гастрит и при редица други заболявания на вътрешните органи рисковете от образуване на множествен кариес и тежко упорито протичане на заболявания на венците нарастват значително. 

Затова е необходимо особено внимание, съставяне на индивидуален план за профилактика, също не трябва да се забравя и за особеностите на терапията на гастрит.