Какво представлява сегментната пневмония

Сегментна пневмония – това е ограничена възпалителна реакция, засягаща само сегмент на белия дроб.

До развитието на този патологичен процес е възможно да доведат представителите както на неспецифичната, така и специфичната флора.

От клинична гледна точка това заболяване се характеризира с остър интоксикационен синдром, пристъпи на кашлица и болка в гръдния кош. При леко и среднотежко протичане прогнозата при тази патология е благоприятна.

Пълното оздравяване настъпва в рамките на 3 седмици. Но при липса на необходимата медицинска помощ това състояние може да стане причина за локална пневмосклероза и абсцес на бял дроб.

Разпространение

Сегментната пневмония е широко разпространено заболяване. Сред всички остри възпалителни реакции от страна на белите дробове на тази патология се падат около 25%.

Най-често се открива само огнищна форма при деца на възраст от 3 до 7 години, но също може да се развие при по-големите и в зряла възраст. Това възпаление може да се съпровожда с редица различни усложнения.

Освен дихателната система, на фона на тази патология често се засягат и други органи, например, сърдечно-съдовата и централната нервна система.

Форми

В класификацията на този патологичен процес са включени 2 основни форми: полисегментна и субсегментна.

Полисегментната се развива в случай, ако възпалителната реакция се е разпространила едновременно на няколко белодробни сегмента.

Тази форма е с неблагоприятна прогноза и най-често води до развитие на усложнения.

Субсегментната пневмония предполага наличието на специфични изменения само в частта на белодробния сегмент.

Освен това възпалението може да бъде първично и вторично. Първичният вариант се формира без каквито и да е предшестващи патологии от страна на дихателната система.

Вторичният вариант се установява в случаите на възникване на остра респираторна реакция, която впоследствие се е усложнила с възпаление на белите дробове.

Какво е това белодробен сегмент

По своята същност белодробните сегменти са участъци от белодробна тъкан, от които се състоят анатомични структури, представени от конусообразна форма.

Според всеобщо приетото мнение, десният бял дроб е представен от 10 сегмента, а левият от 9. При сегментна  пневмония се предполага развитието на локална възпалителна реакция.

Цял дял никога не се въвлича в патологичния процес. Често се наблюдава изпадане на алвеоли в областта на засегнатия сегмент, което отговаря на ателектаза. Установено е, че най-често това заболяване се развива в десния бял дроб.

Двустранното увреждане на белите дробове се среща не по-често от 15% от случаите.

Роля във възникването на тази патология е възможно да имат както специфични, така и неспецифични възбудители, сред които стафилококи, стрептококи, хемофилус инфлуенце.

Често се установяват едновременно няколко представители на бактериалната флора. От специфичните възбудители най-чести провокатори на болестта са микоплазми и хламидии.

Различни представители на вирусната флора също могат да доведат до формиране на този патологичен процес. Такива примери са вируси на грип, парагрип и т.н.

Симптоми при сегментна пневмония

Симптоматиката при това заболяване няма каквато и да е специфичност. Клиничната картина винаги нараства остро.

Първо се развива интоксикационен синдром, представен от фебрилна треска, втрисане, обилно изпотяване, главоболие, слабост, неразположение и т.н.

Често се наблюдава ускоряване на пулса. В детска възраст на фона на треската се присъединяват конвулсии, възможно е да се стигне и до загуба на съзнание.

За 2-3 денонощия нарастват симптомите, които непосредствено сигнализират за увреждане на дихателната система.

На първо място, това са пристъпи на кашлица, които най-често се съпровождат с отделянето на храчки. Интензивността на кашлицата ще бъде по-изразена в случай на въвличане на няколко сегмента във възпалителния процес.

Също задължително присъства болков синдром, локализиращ се в гръдния кош и усилващ се при дишане.

Диагностика и лечение на възпалението

Поставянето на диагнозата започва със снемане на оплаквания и преглед. Възпалителен процес в белите дробове може да се заподозре въз основа на аускултация.

Водещ инструментален метод за диагностика е рентген на белите дробове.

Лечението предполага назначаване на антибактериални препарати.