Гигантски хипертрофичен гастрит - причини и лечение
Здравна Енциклопедия

Гигантски хипертрофичен гастрит – това е изключително рядко срещано патологично състояние, при което в лигавицата на стомаха се развива възпалителна реакция, съпровождаща се с хипертрофия и поява на многобройни кистозни образувания и аденоми.

В резултат на протичащите изменения гънките на лигавицата стават повече от 3 см.

Това заболяване е с продължително рецидивиращо протичане. Доста често то става причина за обилни стомашни кръвотечения. Освен това понякога тази патология с течение на времето може да се преобразува в атрофична форма.

Гигантският хипертрофичен гастрит се нарича също и болест на Менентрие. Това название получава в чест на учения, който за първи път я описва през 1886 г. Това заболяване се открива при много малък брой хора.

В медицинската литература са описани около 3000 случая на тази патология. Следва да се отбележи, че този патологичен процес няколко пъти по-често се открива при мъже, отколкото при жени.

Средната възраст на болните е от 30 до 50 години. Но понякога това възпаление се открива, дори и при деца.

Въпросът защо се развива гигантски хипертрофичен гастрит днес все още остава открит. Смята се, че определена роля във възникването може да изиграе неправилното хранене, недостатъчното постъпване на витамини в организма, хронични алкохолни интоксикации и други вредни навици.

Също в особена рискова група са хора, които са в системен контакт с олово. Предполага се, че този елемент, поради своето токсично въздействие може да предизвика специфични изменения не само в стомаха, но и в други вътрешни органи.

Сред другите предразполагащи фактори е прието да се отнасят различни метаболитни нарушения, наследствена обремененост, а също и някои видове прекарани инфекциозни заболявания.

Според едната от теориите, първопричина за възпалението в стомаха са алергичните реакции, обусловени от постъпването в организма на хранителни алергени и водещи до повишаване на проницаемостта на лигавичния слой.

Обикновено продължителността на гигантския хипертрофен гастрит може да стигне до няколко десетки години. Понякога от само себе си регресира, и лигавицата се подлага на атрофични изменения.

Този вариант е най-благоприятен по посока прогноза. Много учени са на мнение, че този патологичен процес е предраково състояние.

Това мнение се обяснява от факта, че приблизително при 15% от хората с тази диагноза впоследствие възниква аденокарцином на стомаха. Но въпреки множеството изследвания, е трудно да се намери хистологична взаимовръзка между тези патологии.

Симптоми при гигантски хипертрофичен гастрит

Симптомите при този патологичен процес са с бавно прогресиращо развитие. Най-характерно клинично проявление е болковият синдром, локализиращ се в епигаструма. Интензивността и характера на болката се различават при всеки конкретен пациент. Но най-често болковият синдром се усилва значително след хранене.

Диагностика и лечение на възпалението

Това възпаление може да бъде заподозряно на първо място въз основа на лабораторните изследвания. Сред тях са пълната кръвна картина, в която се определя леко понижение на хемоглобина, и биохимично изследване на кръвта. Задължително се прави оценка на киселинността на стомаха.

Лечението се състои в изписване на защитни за стомашната лигавица препарати. При необходимо се провежда и заместителна терапия, насочена към повишаване на киселинността.

Също се използват средства, притежаващи антихолинеричен ефект. В тежки случаи е показна хирургична интервенция.

Профилактика на гигантски хипертрофичен гастрит

Точната природа на този патологичен процес не е установена, всички принципи на профилактиката се свеждат до общи препоръки по водене на здравословен начин на живот.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 144

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg