Гастритът е възпаление на лигавицата – вътрешната, на стомаха. Различават се остри и хронични гастрити.

Острата форма представлява остро възпаление на лигавицата на стомаха, което възниква при непродължително въздействие на силни дразнители.

Острите гастрити възникват внезапно и протичат тежко, често се съпровождат с образуването на така наречените ерозии – големи лезии по лигавицата на стомаха и с развитие на кръвотечения. От острия гастрит следва да се разграничава обострянето на хроничния – вече съществуващ.

Причини за остър гастрит

• Прекомерен прием на алкохол;
• Употреба /случайно или нарочно/ на киселини, основи и други токсични вещества;
• Прием на някои лекарствени средства, големи дози на т.нар. нестероидни противовъзпалителни – например аспирин;
• Усложнения на тежки заболявания – например, инфаркт на миокарда, инсулт, бъбречна или чернодробна недостатъчност, травми, изгаряния, операции, застрашаващи живота състояния - така нареченият остър стресов гастрит;
• Някои инфекции – цитомегаловирус, особено при болни от ХИВ-инфекции, тежка стафилококова инфекция и т.н;
• Тежко радиационно увреждане;
• В редки случаи острият гастрит е свързан с заразяване с бактерията Helicobacter pylori;

Симптоми на остър гастрит

Обикновено възниква оригване, тежест и силни болки в областта под лъжичката, гадене, повръщане, слабост, виене на свят. При някои болни повърнатото съдържимо е с кафяв цвят или с примеси на кръв. След 1-2 денонощия възниква и диария.

Повечето от заболелите по-рано не са страдали от заболявания на стомаха и на червата.

Диагностика и лечение на остър гастрит

За диагностика на острата форма на заболяването се провежда гастроскопия, която по-правилно би следвало да се нарича езофагогастродуоденоскопия – ЕГДС.
Лечението на острия гастрит обикновено се осъществява от гастроентеролог.

Първо, трябва да се установи и по възможност отстрани причината, която е довела до остро увреждане на стомаха. Понякога се налага и стомашна промивка.

В рамките на първия ден се препоръчва въздържане от прием на храна. Но е допустимо пиенето на силни чайове.

На втория, третия ден болният може да си позволи каша от грис или ориз, немазен бульон, желета и немного мазни супи. Към десетия ден болният може да се върне към нормалния си хранителен режим. Но това е желателно да се консултира с лекуващия лекар.

При кръвотечения се прилагат вътрешно лекарства, понижаващи образуването на солна киселина.

Освен това се назначават и средства, способстващи заздравяването на ерозиите посредством образуването на защитен слой на тяхната повърхност.

В ситуация с инфекциозна етиология на гастрита се изписват антибиотици и абсорбиращи вещества – каолин, активен въглен и други. Антихистаминните средства се назначават при остър алергичен гастрит. Ярко изразен болкови синдром предполага прием на спазмолитици и холинолитични средства.

Лечение в домашни условия

Пристъпът на острия гастрит може да се облекчи чрез промиване на стомаха с разтвор от сода бикарбонат или минерална вода. Очистването на стомаха се извършва посредством специална клизма или чрез прием на слабителен препарат.

Полезно е да се сложи топла грейка или сгряващ компрес в областта на стомаха. На болния се препоръчва да се придържа към постелен режим 2-3 дни.

Ако симптомите продължават да го безпокоят, то тогава е наложително да се потърси помощ от специалист гастроентеролог.

В критични ситуации болният е възможно да бъде хоспитализиран. Но и тогава, както и при лека форма е приемливо амбулаторно лечение, обаче под строг лекарски контрол.