Шведски учени наскоро установиха, че хормонът на апетита грелин, който се секретира от стомаха, притежава свойството да засилва сексуалното привличане при мишки.

Изследователите, провели експеримент с гризачи, на които давали от този хормон. Следва да се припомни, че грелинът заедно с лептина отговарят за правилния енергиен баланс на организма.

Обикновено се освобождава в стомаха, но той бил даван на мишките с храна. Целта на учените била да се изясни до колко чувството за глад засилва сексуалното желание.

След като в организма на гризачите постъпил грелин, те почти веднага започвали да търсят партньор за чифтосване. А инхибиторът на този хормон, потискащ неговата активност, напротив понижавал сексуалното желание.

Изследователите достигнали до извода, че грелинът влияе на механизма, отговарящ за чувството за награда.

По-рано се смяташе, че това чувство се предизвиква от храната, алкохола и наркотиците. Сега в този списък попадна и сексът.

Учените не разполагат с достатъчно данни със сигурност да потвърдят, че и грелинът играе такава роля в човешкия организъм.

Ето защо това предстои да се изясни в планираните за провеждане изследвания.

Но не е изключено в бъдеще инхибиторите на грелина да се използват за лечението на сексуални разстройства като например нимфоманията.

Към настоящия момент няма медикаменти, създадени специално за третиране на тези разстройства.

Между впрочем, няколко часа недоспиване повишават нивата на грелина в кръвта, в резултат на което човек през деня изпитва чувство за глад и може сериозно да преяде.

А чувството за глад, както вече стана известно, влияе на сексуалното желание.

По-рано беше проведен още един експеримент, от който се установи, че чувството за глад влияе на сексуалните предпочитания на мъжете.

На участниците в експеримента било предложено да си изберат партньорка за една вечер.

Установило се, че мъжете, които се чувствали гладни, предпочитали по-закръглени данни.

При това, колкото по-силен бил гладът, предпочитали дами с по-пищни форми.

Според психолозите този избор се осъществявал на подсъзнателно ниво.

Гладният мъж търси партньорка, която би могла да компенсира неговият недостиг на хранителни вещества.

Когато се е нахранил изборът на същия мъж съществено може да се различава.

Следва да се отбележи, че през юли 2014 г. излязоха резултатите от изследване на учени от университета в Кеймбридж, Великобритания, чиято цел беше проучването на функциите на мозъка на хората с натрапчиви сексуални навици /тоест с компулсивно разстройство/ и такива, които обичали да гледат порно.

Британските изследователи поканили 20 мъже с натрапчиво сексуално поведение да участват в експеримента и още 20 без каквато и да е диагноза. С други думи мъжете от първата група често гледали порно и то от ранно детство.

В рамките на експеримента всички участници наблюдавали кратки видеоклипове със сцени със сексуално и спортно съдържание.

През това време чрез метода на магнитно-резонансната томография, при който се сканира нивото на кислорода в кръвта, учените провели изследване на участници от главния мозък на участниците в експеримента.

Резултатите от експеримента показали, че при доброволците с признаци на сексуално натрапчивото поведение активността на мозъка била много сходна с тази при наркотичната зависимост,като сцените със сексуалното съдържание провокират дори още по-голяма активност на главния мозък.

При това мозъкът на по-младите доброволци проявявал по-голяма активност, отколкото при по-възрастните.