Всеки ден използваме огромно количество козметични средства. Грижим се кожата своевременно да получава качествено почистване, овлажняване, тонизиране и подхранване.

Какво обаче, ако всичко това не й е нужно?

Този въпрос си задават японските специалисти по разкрасяване и убеждават целия свят, че е време да се откаже от използването на козметика.

Какво се случва, ако спрем напълно козметиката

Детокс за кожата – колко това е оправдано

В грижа за кожата много жени не жалят нито време, нито средства. Всеки ден се използват почистващи масла, серуми за активизация на кожните ресурси, кремове – дневен и нощен, слънцезащитен, а също и декоративна козметика – сенки, пудра, руж.

Не е изненадващо, че привечер кожата изглежда някак посърнала и я чувстваме, сякаш е уморена. Поради тази причина японският лекар, инструкторът по йога Коко Хаяси убеждава жените да се откажат за известно време от грижата за кожата и приложение на декоративни средства.

Според нея, това повишава ресурсите на кожата и връща здравето й. В Япония детоксът за кожата или гладуването на кожата се практикува повече от 10 години. Неговите привърженици твърдят, че съвременните жени толкова са се увлекли от използването на козметика, че се използват в огромни мащаби.

Заради изобилието от козметика и активните съставки в нея кожата просто се е отучила да се възстановява от само себе си. А с времето преустановяване на използването на прекалено много козметика трябва да й помогне да си върне загубеното.

Мнението на експертите – аргументи ЗА

Практиката по гладуването на кожата води своето начало във философията на Хипократ.

Древногръцкият целител предполагал, че временното въздържание води до изцеление на тялото. И в това е цялата същност на детокса на кожата – ограничаване за изцеление.

Ограничаване използването на козметични средства може да укрепи защитната бариера, която е отслабена поради прекомерно използване на козметични средства.

А освен това помага за подобряване на естествените процеси за самовъзстановяване на кожата, нормализиране на синтеза на нейните естествени масла, важни за поддържането на здравето и красотата.

В полза на детокса за кожата е и теорията, издигната през 2016 г. от японски учен.

Той изучавал механизмите на автофагията – когато клетката на организма е ограничена откъм получаване на хранителни вещества, тя е принудена да разгражда стари дефектни вещества и да създава нови – правилно функциониращи елементи.

Ако не поддържаме кожните клетки отвън, наслоявайки козметика, те трябва да започнат сами да се възстановяват. Но така ли е това на практика?

Мнения на учени – доводи ПРОТИВ

Според доктор Офелия Верайч, временният отказ от козметика може да е от полза.

Особено полезно е да се откажем от средство за миене, тъй като много от тях прекомерно почистват кожата, лишавайки я от естествени мазнини, а това означава и от защитни механизми. Но със специалистите не са съгласни с всички експерти.

Така, докторът на медицинските науки, дерматологът Гари Голдънберг, смята, че няма никаква полза от миенето с обикновена вода.

Кожата ни постоянно се подлага на въздействието на бактерии, мръсотия, пот и други замърсяващи вещества.

Ако не ги отмиваме, те могат да запушат кожата, да провокират появата на петна и пъпки и да се усилят съществуващите признаци на стареене.

Качествените почистващи средства нежно и ефективно почистват замърсяванията от кожата, докато продуктите с лошо качество разрушават външния слой и предизвикват възпаление.

Точка в спора експертите се опитва да постави доктор Фейн Фрей, която е посещавала в части на света, където няма водопровод и течаща вода, а жените никога не си мият лицето.

Те нямат увеличения на кожните инфекции или други кожни заболявания, а и имат много красива, мека и овлажнена кожа.

Означава ли това обаче, че временният отказ от козметика е наистина нещо хубаво.

Гладуване на кожата – за кого е подходящо

Състоянието на кожата зависи от много фактори – генетика, тип, ниво на хормони и ежедневно физическо натоварване, възраст и много други.

Това, което е подходящо за една жена, може да не е подходящо за друга. Затова решението следва да се приема с оглед на собственото кожа, дали е подходяща тази практика по гладуване.