Някои хора определят шипката като царицата на билките. Дали е така, ще се убедим след малко. Хипократ и Авицена за първи път са споменали за лечебните свойства на билката.

 В древността шипката се е смятала за символ на жизненост, красота и вярност. От Lechenie.bg решихме да ви запознаем с ползите на тази, според някои, магична билка и да възвърнем нейната слава.

Какво представлява растението?

В България са познати около 30 вида шипка. Представлява храст, чиято височина варира от 30 см до над 3 метра.

 Обикновено има розови цветове, а формата и броят на листата може да варира. Шипката е изключително непретенциозна, откъм грижи. Перфектна е за отглеждане на студени места и по дворове с голям наклон.

Единственото по-специално условие е да бъде добре огряна от слънцето. Ако решите да поддържате или да си отгледате този храст, имайте предвид, че няма да му е нужно поливане, освен от естествената влага и дъждовете.

Плодовете на шипката се берат есента.

Какви полезни вещества се откриват в шипката?

Счита се, че шипката е плодът с най-високо съдържание на витамин С – има 100 пъти повече витамин С, отколкото в ябълките и 50 пъти повече от лимоните. Най-много витамин С се среща в горските видове.

Плодовете на шипката са богати на много и разнообразни минерали и соли. В малките плодчета се откриват калий, калций, магнезий, фосфор и малко натрий. Откриват се, още, микроелементите цинк, кобалт, молибден и др.

Шипката е на първо място и по съдържание на рутин, притежаващ много полезни свойства. Плодът съдържа още витамините К, Е, В1 и В12.

Лековитите свойства на шипката

Плодовете се препоръчват при радиационни облъчвания, хипертония, висок холестерол, чернодробни и бъбречни проблеми. Установени са благоприятни ефекти при проблеми с щитовидната жлеза, отделителната и храносмилателната система.

От семената ѝ се извличат полезни етерични масла. Шипковото масло, освен с богатото си съдържание на витамин С, е известно и като източник на витамин А.

Има регенериращо и хидратиращо действие. Действа в дълбочина и е един от най-добрите естествени продукти с подмладяващо и освежаващо действие.

Червените плодчета се използват и при настинки, грип, отслабен имунитет. Препоръчва се и за болни от диабет.

Освен плодовете, корените на шипката и характерните образуванията по стъблата им, също имат лечебни свойства. Известно е, че тези части на растението дават положителен ефект при проблеми с простатата и бъбреците.

Шипката стимулира образуването на червените кръвни клетки и затова се препоръчва при анемии и проблеми с менструалния цикъл. Шипковият чай е чудесен и при облекчавания на състояния като тревожност и депресия.