Описание

Главоболие по време на секс се предизвиква от самите действия, които вие и вашият партньор извършвате по време на секс. Може да почувствате тъпа болка в главата или шията, която се усилва, с увеличаването на сексуалната възбуда. Или по-често можете да усетите внезапно силно главоболие непосредствено преди или по време на оргазъм.

В повечето случаи състоянието не е притеснително. Но понякога може да е признак на сериозен здравословен проблем, като например проблеми с кръвоносните съдове, които осигуряват кръв на мозъка.

Какви са симптомите?

Този вид главоболие бива 2 вида и най-често се описва като:

• Появява се без никакви предварителни симптоми няколко секунди преди оргазъм.
• Болка често се определя като пулсираща или пронизваща.

Други по-нетипични случаи:

• Започва като тъпа болка от двете страни на главата;
• Може да предизвика схващане на мускулите на шията и челюстта;
• Болката се усилва постепенно няколко минути преди оргазъм;
• Болката се засилва при увеличаване на сексуалната възбуда;

В повечето случаи този вид главоболие протрахира поне няколко минути. Но при някои хора е възможно да продължи няколко часа. Много от хората, страдащи от подобен тип главоболие преминават през периоди на пристъпи обикновено по няколко месеца и след това около година или повече не усещат никаква болка в главата по време на полово сношение.

Кога трябва да бъде потърсена лекарска помощ?

Подобен тип главоболие не трябва да ви притеснява. Но трябва да се консултирате с лекуващия си лекар веднага, ако почувствате внезапно болка в главата по време на полов контакт, каквато никога преди не сте усещали.

Какви са причините?

Всякакъв вид стимулиране на половите органи, което води до организъм, като например мастурбация, орален секс, анален секс и полово сношение може да предизвика главоболие.

Внезапната болка в главата или постепенно усилващата се такава е възможно да са първични и да не са свързани и да не свързани, с което и да е друго заболяване.

Но по-вероятно е внезапното главоболие при секс да е свързано с:
• Разширяване или мехурче в стената на артерията на главата /вътречерепна аневризма/.
• Необичайно свързване на артерии и вени в мозъка /артериовенозни малформации/, които предизвикат кървене в пространството, където се намира гръбначномозъчната течност.
• Кървене от стената на артерията, което достига до мозъка.
• Инсулт;
• Исхемична болест на сърцето;
• Използване на някои медикаменти например противозачатъчни;
• Възпаление, причинено от някои инфекции.

Подобен вид главоболие, което става причина за загуба на съзнание, повръщане, схващане на врата и други неврологични симптоми и при което продължава да бъде много силна за период повече от 24 часа, най-вероятно се дължи на сериозно заболяване.

Лечение на главоболие по време на секс

В повечето случаи подобен тип главоболие се оказва първо и единствено. А понякога болката отшумява толкова бързо, че не е необходимо прилагане на какво и да е болкоуспокояващо лекарство. Ако сте изпитали главоболие, когато сте правили секс и то продължи по-дълго време, е най-добре да се въздържате от всякаква сексуална стимулация преди то да отмине.

Медикаменти, които могат да се използват превантивно

Ако имате анамнеза за подобен тип главоболие и не е открита някаква конкретна причина за това състояние, лекуващият ви лекар може да ви препоръча редовен прием на лекарства превантивно като например:

Бета блокери, като пропанол, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето и мигрена – могат да се приемат ежедневно за предотвратяване на главоболието при сексуална възбуда.
Индометацин – противовъзпалително и едно лекарство от триптаните, които се използват против мигрена, могат да се приемат 1 час преди секс, за да предотвратят главоболието.