Природата е предвидила сексът да носи удоволствие и на двамата партньори, но ако в моментите на интимност се появи главоболие, то не е възможно постигането на истинска наслада.

Това явление лекарите наричат коитална цефалгия, която се отнася към атипичния вид главоболие.
Състоянието настъпва в пика на сексуалното удовлетворение, тоест по време на оргазъм.

Болката не е продължителна по време и трае около 30 секунди обикновено.

Ако придобие постоянен характер и висока интензивност, е препоръчително да се потърси лекарска помощ, тъй като един от провокиращите фактори е сериозна патология на кръвоносните съдове на главния мозък или други нарушения на сърдечно-съдовата система.

Причини за поява на главоболие по време на секс

Защо на човек може да го заболи главата в моментите на интимна близост?

1. Най-честата причина е повишеното физическо натоварване върху мускулите на шийния отдел на гръбнака при интензивни движения по време на полов акт.

2. Ако човек има някакъв проблем с регулирането на кръвното налягане, то рязко може да се повиши по време на оргазъм.

3. Периодични или хронични пристъпи на мигрена, които напомнят на себе си в моменти на пик на напрежение на мускулите и на повишен тонус на кръвоносните съдове на мозъка;

4. Твърде чести емоционални сътресения и стрес. Те негативно се отразяват на психоемоционалното здраве на организма и водят до безконтролно разширение и свиване на кръвоносните съдове при натоварване.

5. Прекомерно и безконтролно пристрастяване към секса, което води до претоварване на нервната система и прекомерно възбудено физическо и емоционално състояние.

6. Хеморагичен инсулт – най-опасното състояние, при което болният може и да не подозира, че неотдавна се е случил кръвоизлив в мозъка му.

При подозрения за такава диагноза е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ и да премине медикаментозен курс на лечение с цел избягване на усложнения и образуване на тромби.

7. Ако по време на секс внезапно ви заболи глава, то това може да свидетелства за заболяване на коронарните съдове. Това състояние налага хоспитализация и по преценка на лекуващия лекар и хирургична интервенция.

8. Ранните стадии на глаукома също могат да предизвикат цефалгия по време на интимна близост;

9. Прием на препарати, влияещи на артериалното налягане или стимулиращи психиката.

10. Нежелание за интимната близост – все още неизвестни психосоматични механизми се намесват и предизвикват главоболие при опит за потискане на нежеланието за интимна близост с партньора.

Независимо от първопричината за състоянието и неговата периодичност е необходимо да се направи консултация с лекар, за да се предотвратят неблагоприятни последствия.

Помощ, съвети, консултация със сексолог по въпроса с главоболието по време на секс

Задължително е необходимо да се потърси лекарска помощ и да се проведат необходимите прегледи и изследвания, ако случаите на проявление на коитална цефалгия с течение на времето зачестяват, болезнените усещания нарастват, появяват се други невралгични симптоми.

Целта на диагностиката да се потвърдят или опровергаят по-сериозни патологии и да се започне своевременна терапия.

Когато по време на секс се появи внезапно главоболие, то това носи не само морален дискомфорт, но и постигането на удоволствие се превръща в мисия невъзможна.

Когато внимателно наблюдаваме за поява на симптоми и се вслушваме в подсказките на тялото, можем навреме да предотвратим приближаващата опасност за здравето.