А знаете ли, че кариесът може да доведе до сериозни сърдечно-съдови заболявания? И това неблагоприятно последствие се дължи на патогенните микроорганизми, които попадат в кръвта?

Много факти за известни за причините за сърдечно-съдовите заболявания? Най-често се развиват на фона на затлъстяване, захарен диабет, нездравословно хранене и заседнал начин на живот.

В такива случаи сърдечният мускул изпитва сериозно натоварване и бързо се износва.

Една от причините за възпалителните заболявания на сърцето са и инфекциите, сред които най-разпространение са предизвиканите от стрептококи.

Известно е, че хроничното възпаление на сливиците, например може да стане причина за развитие на ендокардит. Неотдавна английски учени потвърдиха, че и бактериални увреждания на зъбите също могат да станат причина за сърдечно-съдови заболявания.

Защо се случва така?

Как кариесът може да доведе до сърдечни проблеми?

Устната кухина се обитава от огромно количество микроби. Общо наброяват повече от 200 вида бактерии, и някои от тях могат да бъдат патогенни.

Но ако зъбите и устната кухина са здрави бактериите не оказват неблагоприятно въздействие, а са част от нормалната микрофлора.

Но ако зъбите са засегнати от кариес, то патогенните микроорганизми могат да представляват сериозна заплаха за здравето.

При кариес бактериите могат да проникнат в кръвта, разпространявайки се из целия организъм и предизвиквайки възпалителни процеси.

Все пак да отбележим, че ускореното сърцебиене е нормална реакция на стреса и затова не трябва да се притесняваме, ако усещаме биенето на сърцето, когато сме под силно напрежение.

Дори и съществува теория, според която атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове и исхемичната болест на сърцето се предизвикват от инфекции, попадащи в кръвта. И ето как това се случва.

Ако не почистваме добре зъбите, то в устната кухина нараства количеството на патогенните бактерии, възникват проблеми с венците и микробите могат да попаднат в кръвта.

Обикновено се прикрепват към стените на кръвоносните съдове, по които вече се образувала атеросклеротична плака. Микроорганизмите спомагат за разрастването на обема на плаката, като с времето нараства вероятността над нея да се формира тромб, който напълно да запуши кръвоносния съд.

В резултат на тези процеси рискът от настъпване на инфаркт или на инсулт се увеличава съществено и се определя основно от това кой кръвоносен съд се е запушил.

Кой е в рисковата група?

Все пак да отбележим, че до сега категорични данни за непосредствена връзка между конкретни микроорганизми със сърдечно-съдовите заболявания няма.

Учени и лекари говорят само за т.нар. „бактериално“ натоварване, за което може да стане дума при твърде голямо количество микроби в кръвта.

Също да се говори, че кариесът застрашава всички хора с развитието на сърдечни заболявания, е неправилно.

На първо място, в рисковата група са пациенти с вродени сърдечни пороци, а също и тези, които са претърпели сърдечна операция. За тях бактериите действително могат да представляват сериозна опасност.

Също проблеми могат да възникнат при отслабен имунитет.

Както показват изследванията, патогенни бактерии се откриват в кръвта на почти всички хора, но до възпалителни процеси се стига само, ако защитните клетки на имунната им система не са в състояние да се справят с тях.

Поради тази причина лекарите съветват да поддържаме добра хигиена на устната кухина, а също и да водим здравословен начин на живот.