Това е най-важната молекула, която е необходима на човешкото тяло, за да бъде то здраво и за да превенция на възникване и развитие на заболявания. Вероятно повечето хора не са и чували за нея.

Но се определя като „тайната“ за предотвратяване на стареенето, рак, сърдечно-съдови заболявания, деменция и т.н. и е необходимо за лечение на всяка една болест от аутизъм до болестта на Алцхаймер. Съществуват повече от 89 000 медицински и научни статии за нея.

Но обикновено лекуващите лекари не знаят как да се справят с недостига на тази критична живототворна молекула. Наричат я майката на всички антиоксиданти, главният детоксикатор и маестрото на имунната система, това е глутатион.

Добрата новина е, че човешкото тяло произвежда самостоятелно тази животворна молекула. Но неправилното хранене , замърсяването, токсините, лекарствата, стрес, травми, остаряване, инфекции и радиации разрушават и изчерпват наличния глутатион.

По-долу е представен списък с храните, които стимулират производството на тази ценна молекула.

Какво е глутатион?

Представлява много проста молекула, която се произвежда по естествен начин постоянно в тялото, която е комбинация от три прости градивни елемента на белтъците или аминокиселини – цистеин, глицин и глутамин.

Тайната на силата на глутатиона са групата от серни съединения, които съдържа. Сярата е лепкава миризлива молекула. Тя действа като лепкава хартия за мухи, като привлича към себе си всички токсични вещества като живак и други тежки метали и свободните радикали.

Значението на глутатиона за предпазване от хронични заболявания

Глутатионът е от решаващо значение, тъй като рециклира антиоксидантите. Животворната молекула се справя със свободните радикали, тъй като те се предават като горещ картоф.

Те първо преминават от витамин С към Е и след това към липоевата киселина и накрая достигат до глутатиона, като навлизат в неговата молекула и се извършва рециклиране на други антиоксиданти. След като това се случи тялото може да „редуцира“ или регенерира друга защитна молекула глутатион и процесът се повтаря.

Животворната молекула изпълнява и подпомагащи функции по отношение на имунната система при борбата с инфекциите и при предотвратяването на злокачествени заболявания. Ето защо някои проучвания показват, че е възможно да помогне при лечение на СПИН.

Глутатионът е най-критичният компонент и неразделна част от прочистващата система на организма. Всички токсини полепват по глутатиона, който след това ги транспортира до жлъчката и изпражненията и те напускат тялото.

Този процес е от съществено значение за функционирането на имунната система и за контролиране и елиминиране на възпалителните процеси.

Възможно ли е да увеличим глутатиона в тялото си?

Добрата новина е, че човек може да направи много неща, за да увеличи тази и естествена и критична молекула в организма си. За тази цел е необходимо:

Да се консумират богати на сяра храни – препоръчително е в ежедневното меню да се включат чесън, лук и кръстоцветни зеленчуци като броколи, кейл, главесто зеле, листно зеле, карфиол, кресон и др.
Умереното физическо натоварване повишава нивата на животворната молекула и по този начин се постига стимулиране на имунната система, подобрява се функцията на системата за прочистване на организма и се увеличават собствените антиоксидантни защитни сили на организма. Започнете постепенно да правите аеробни упражнения като бързо ходене и джогинг или можете да играете различни видове спорт като целта ви е да достигнете до 30 минути дневно. Силовите тренировка 20 минути 3 седмично също са полезни.