Описание

Трихофития или кел корпорис е честа гъбична инфекция, дължаща се на дерматофити – микроскопични микроорганизми, които живеят в мъртвият външен слой на кожата. Трихофитоните, които предизвикат пръстеновиден обрив остават извън тялото през цялото време на инфекцията.

Какви са симптомите?

Изявите на гъбичната инфекция са свързани с образуването на зачерена, издигната над околната кожа, наподобяваща окръжност или пръстен, рана. Средата на обрива може да бъде с цвета на околната здрава кожа. В самия обрив може да се формират изпълнени с течност мехури.

Сърбеж и болка може да съпътства раната, лекарите ги наричат лезии. Всяка от лезиите е с диаметър по-малко от 5 см. и се появяват самостоятелно или в групи по 3 или четири. Обривите обикновено се формират по гърба, краката, ръцете, шията и лицето. Този вид гъбична инфекция не засяга областта на брадата, скалпа, дланите и стъпалата.

Какви са причините?

Повечето кел инфекции са резултат от човешки дерматофити, които се предават чрез пряк контакт с характерния обрив. Също така можете да развиете кел от почвата или от животни, най-често от домашни любимци.

Лечение на трихофития

Въпреки че инфекцията може да се излекува от само себе си, в някои случаи е по-упорита и изисква използването на противогъбични медикаменти, които се прилагат локално върху лезиите.

Прилагане на локални противогъбични лекарства върху самата лезия и на 3 см в окръжността отвъд нейния край 2 пъти дневно в продължение на най-малко 2 седмици и най-малко 1 седмица след изчезването им.

Антифунгицидите, които се предлагат без рецепта са:

- Миконазол 2%;
- Клотримазол 1%;
- Тербинафин 1%;
- Бутенафин 1%;

Въпреки че пеленовият обрив, дрожди инфекцията и кела са причинени от видове гъбички, медикаментите използвани за тези инфекции /нистатин/ не са ефективни при трихофития. Келът е силно заразен и затова трябва да избягвате да докосвате подозрителни лезии.

Поддържайте добра лична хигиена като миете ръцете и тялото си често и изпирайте бельото и дрехите, ако имате засегнат член от семейството, отделно. Избягвайте спортовете, при които има близък контакт като борба най-малко до 48 часа след изчезването на лезиите.

Ако засегнатият има само една или няколко лезии, терапията с медикаменти без рецепта е достатъчна. Но ако раните са повече може да се наложи прилагането на по-силни лекарства, за които е необходима рецепта като:

• Имидазоли

- Кломатризол;
- Миконазол;
- Кетоконазол;
- Еконазол;
- Оксиконазол;
- Сулконазол;
- Сертаконазол;

• Алиламини

- Толфанат;
- Циклопирокс;

Въпреки че понякога се използват локални кортикостероиди за облекчаване на сърбежа те трябва да се избягват, доколкото е възможно. Стероидите никога не се използват за лечение на кел, тъй като тяхното приложение може да влоши инфекцията и гъбичките е много вероятно да обхванат и космените фоликули.

Вече са налични и комбинирани лекарства, в които са смесени фунгициди и стероиди, но те са много скъпи и трябва да се избягват.

Бактериалните суперинфекции налагат използването на антибиотици. Сериозно инфектирани или големи абсцеси могат да изискват хирургическо дрениране.

Противогъбичните медикаменти могат да се предпишат и като таблетки при по-обширни кожни инфекции, които не се повлияват от локалните медикаменти или инфекции при хора с отслабена имунна система. Най-често в такива случаи се прилагат интраконазол, тербинафин, флуконазол и гризеофулфин.

Макар че гризеофулфинът е най-евтиният медикамент с перорално приложение, но има много странични ефекти и не е ефективен при всички видове дерматофити, както по-новите видове медикаменти.