Понякога след хранене, на празен стомах или сутрин човек може да почувства неприятен горчив вкус в устата. В някои случаи не се явява симптом на някакъв патологичен процес и може да възникне след ядене на твърде мазна или много пикантна храна или употреба на по-големи количества алкохол.

Но ако горчивината ви безпокои всеки ден, то това може да е сериозен признак на заболяване на органите на стомашно-чревния тракт, жлъчния мехур и т.н.

Защо се появява горчив в устата, на какво е признак

Какви са причините за горчивия вкус в устата

В повечето случаи от случаите "горчилката" в устата се появява, поради нарушени функции на жлъчния мехур. Жлъчна течност попада в хранопровода и човек усеща горчив вкус.

За откриване на точната причина е необходимо комплексно обследване, тъй като горчивият вкус може да е признак на сериозни проблеми в организма.

Например, може да се появи, поради жлъчнокаменна болест, изискваща незабавно лечение. Жлъчният мехур способства за отделянето на жлъчната течност от организма.

Ако по някакви причини неговите функции се нарушат, жлъчната течност не оттича и съответно може да се върне до хранопровода. 

Наличието на жлъчна течност в хранопровода е причина за гниене на органични вещества и появата на горчив вкус в устата.

Заболявания на органите на стомашно-чревния тракт също стават причина за поява на горчив вкус в устата. И обикновено се съпровождат с гадене, болки в корема, жълто-бял налеп по езика и често оригване.

Горчивият вкус може да се дължи и на хроничен панкреатит, нарушаване на перисталтиката на червата или заболявания на дванадесетопръстника.

В този случай горчивината в устата става второстепенна и далеч не е най-важният симптом.

Понякога горчивият вкус е свързан с проблеми със зъбите - кариеси, възпалени венци. В такива случаи се съпровожда се съпровожда и с лош дъх.

Този симптом се предизвика от заболявания на венците или лигавицата на устната кухина.

Появата на неприятната "горчилка" в устата понякога може да се обясни и с прием на някои лекарствени препарати – например антибиотици или антихистамини, които обикновено предизвикват дисбактериоза.

Нормалната микрофлора на червата се нарушава, което се отразява неблагоприятно и на перисталтиката.

Кога продължителната горчилка в устата не е свързана с храненето

Продължителна „горчилка” в устата, която не е свързана с храненето, може да възникне при хора в напреднала възраст във връзка с естественото намаляване на количеството и на активността на вкусовите рецептори.

Също горчивият вкус в устата може да се усеща постоянно при заболявания на ендокринната система, онкологични образувания в органите на системата на храносмилането. Някои заболявания на психиката също се съпровождат с горчивина в устата.

Някои дентални процедури могат да предизвикат подобен симптом като индивидуална реакция на появата на чужди предмети в устата, например, при поставяне на импланти на зъбите.

Стресът, повишеното нервно-емоционално напрежение могат да повлияят на тонуса на жлъчния мехур, като водят до отделяне на голямо количество жлъчна течност, което от своя страна може да предизвика дисфункция на органите на стомашно-чревния тракт и съответно става причина за горчивина в устата.

В такива случаи е необходима консултация както с невролог, така и с гастроентеролог, разбира се, личният лекар трябва да прецени дали горчивият вкус в устата е основание да даде направление за двама специалисти.

Стресът често предизвиква развитие на дискинезия на жлъчния мехур.

Справянето с горчивия вкус в устата е много лесно, стига да се установи причината за появата му.

Затова не следва да се отлага посещението на личния лекар, когато горчивият вкус в устата ни безпокои дълго време.

На време проведените прегледи и изследвания ще спомогнат за избягването на неприятните последствия.

Ендокринни заболявания като причина за горчив вкус в устата

Нарушенията на функциите на щитовидната жлеза могат да се съпровождат с образуването на прекалено голямо количество адреналин и норадреналин, предизвикващи спазъм на мускулните тъкани и способстващи за връщането на жлъчка в долните отдели на хранопровода.

Този механизъм е причина за възникване на усещане на горчивина в устата при стрес. Ако в устата ни горчи без значение дали сме напрегнати или не и всички други причини са изключени, то този симптом може да е признак на нарушения на функциите на щитовидната жлеза.

При заболявания на щитовидната жлеза терапията на дисфункция на жлъчните пътища е без очаквания ефект.

Горчивината в устата възниква като следствие на хормоналния дисбаланс на фона на здравето на органите на жлъчната система.

При захарен диабет горчивият вкус в устата може да се съпровожда със сухота на лигавиците на устната кухина, повишено потоотделяне, усилване на кръвоснабдяването на дланите и на стъпалата, което е признак на рязко нарастване на нивата на кръвна захар.

Наличието на такива симптоми изисква незабавна намеса с цел нормализиране на състоянието на болния.

Този симптом може да е краткотрайно явление, да съпровожда бременност, да е вследствие от изпушени повечко цигари една след друга, различни заболявания на вътрешните органи, хранителни отравяния или излагане на тежки метали.

Горчивината, възникваща по време или след тютюнопушене, може да съпровожда процеса на дистрофия на вкусовите папили или да бъде остатъчно явление от вдишването на дим. В такива ситуации оптимално решение е справяне с вредния навик.

Защо горчи в устата при бременност

Вкусът на горчиво в устата през този период понякога се съчетава с киселини, парене в хранопровода. Обикновено при бременност тази симптоматика е признак на естествени процеси, съпровождащи износването на плода, и е характерна за втората половина на гестацията.

За появата на киселини и горчивина в устата способстват няколко изменения в организма – хормонално обусловено намаляване на тонуса на мускулните тъкани.

Това позволява киселото съдържимо – хормонално обусловеното отслабване на тонуса на мускулните тъкани, което позволява на стомашна киселина и жлъчна течност да проникнат в хранопровода.

Лечение на горчив вкус в устата

Пряко зависи от причините, които са го предизвикали.

За справяне с "горчилката"  в устата е необходимо спазването на строга диета, изключваща мазна, лютива храна, месо, супи с бульон, захарни изделия, пресни хлебни изделия и някои зеленчуци или растения като чесън, хрян, репи.

Също при поява на горчивина в устата се препоръчва обилен прием на течности. Полезна е замяната на чай и кафе с отвари от шипка, мента и боровинки.

Лекарствата, които са ефективни при горчив вкус в устата, обикновено се отпускат с рецепта.

Популярни за лечението на горчив вкус в устата са и средствата от народната медицина, като се използват такива билки като лавандула, лайка, както и ленено семе.

Следва да се има предвид, че начинът на живот също може да е свързан с "горчилката" в устата.

Появата на неприятния симптом, както посочихме и по-горе, може да се дължи на прекаляване с употребата на алкохол, тютюнопушене, също така и постоянното излагане на стрес, затова трябва да спазваме дневен режим, да опитваме да се справяме със стреса, който ни съпътства в ежедневието и да вземем мерки срещу вредните навици.