Горчив вкус в устата - причини и лечение
Здравна Енциклопедия

Понякога след хранене, на празен стомах или сутрин човек може да почувства неприятен горчив вкус в устата. В някои случай той не се явява симптом на някакъв патологичен процес, като може да възникне след употребата на твърде мазна или много пикантна храна или алкохол.

Но ако горчивината ви безпокои всеки ден, то това може да е сериозен признак на заболяване на органите на стомашно-чревния тракт, жлъчния мехур и т.н.

Какви са причините за горчивия вкус в устата?

В болшинството от случаите горчивината се появява, поради нарушени функции на жлъчния мехур – жлъчката попада в хранопровода и човек усеща горчив вкус.

За откриване на точната причина е необходимо комплексно обследване, тъй като горчивината може да свидетелства за сериозни проблеми в организма.

Например, може да се появи, поради жлъчнокаменна болест, изискваща незабавно лечение. Жлъчният мехур отговаря за извеждането на жлъчката от организма.

Ако по някакви причини неговите функции се нарушат, в храносмилателния канал може да възникне застой.

Именно неговото наличие предизвиква гниене на органични вещества и появата на горчив вкус в устата.

Заболявания на органите на стомашно-чревния тракт също стават причина за поява на горчив вкус в устата. И обикновено се съпровожда с гадене, болки в корема, жълто-бял налеп по езика и често оригване.

Горчивината може да се дължи на хроничен панкреатит, нарушаване на перисталтиката на червата или заболявания на дванадесетопръстника.

В този случай горчивината в устата става второстепенна и далеч не е най-важният симптом.

Понякога горчивина в устата се появява, поради някакви стоматологични причини. В такива случаи се съпровожда се съпровожда и с неприятна миризма от устата.

Този симптом се предизвика от заболявания на венците или лигавицата на устната кухина.

Появата на неприятното горчиво усещане в устата понякога може да се обясни и с прием на някои лекарствени препарати – например антибиотици или антихистамини, които обикновено предизвиква дисбактериоза – нормалната микрофлора на червата се нарушава, което се отразява неблагоприятно и на перисталтиката.

Справянето с горчивия вкус в устата е много лесно, стига да се установи причината за появата му.

Затова не следва да се отлага посещението при лекар – навреме проведеното обследване ще спомогне за избягването на неприятните последствия.

Лечение на горчив вкус в устата

Пряко зависи от причините, които са го предизвикали. Обикновено то се състои в спазването на строга диета, изключваща мазна, лютива храна, месо, супи с бульон, захарни изделия, пресни хлебни изделия и някои зеленчуци или растения като чесън, хрян, репи.

Също при поява на горчивина в устата се препоръчва обилен прием на течности. Полезна е замяната на чая и кафето с отвари от шипка, мента, боровинки.

Назначаването на специални лекарства може да се осъществи само от лекар.

Популярни при лечението на горчив вкус в устата са и средствата от народната медицина, като се използват такива растения като лавандула, лайка, ленено семе.
Следва да се има предвид, че начинът на живот, който водите пряко се отразява на здравето ви.

Появата на горчивина  в устата може да се дължи на употребата на алкохол и тютюнопушенето, също както и постоянното излагане на стрес.

Съблюдавайте дневен режим, не нервничете и по възможност се откажете от някои от вредните навици. Тогава навярно ще забравите какво е горчив вкус в устата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.68 38

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg