Панкреатитът е заболяване, свързано с възпаление на задстомашната жлеза. Коварството на заболяването е в това, че дори пълното изчезване на симптомите на острия панкреатит не гарантира прекратяване на възпалителния процес в тъканите на панкреаса.

Затова, ако си мислите, че при отсъствие на симптоми отново можете да се върнете към всякакви вредни храни, то много силно се бъркате.

Да, когато пристъпи на обостряне няма, е много голямо изкушението да се прекрати лечението и с радост да се върнете към употребата на храни, стимулиращи образуването на ензими в панкреаса.

Но следва да се има предвид, че прекратяването на лечението може да доведе до преминаването от остър към хроничен панкреатит.

Кои са 5-те най-вредни групи хранителни продукти, които предизвикват обостряне на панкреатита, за да ги изключим от ежедневното меню или да сведем тяхната употреба до минимум.

1. Алкохол

Няма значение видът, типът или градусите на алкохолната напитка. Механизмът на увреждащото действие на панкреаса от алкохола е еднообразно, еднотипно.

Принципно важен се явява и този фактор, че изменението на тъканите на самия панкреас при употреба на алкохол започват по-рано от появата на неприятните му проявления у болния, тоест възниква ситуация, при която панкреатит вече се развива, а симптоми на заболяването все още няма.

2. Пушена и мазна храна

Колкото и да обичате котлети, шишчета или изобилни месни бульони, при възпаление на панкреаса се налага да се откажете от тях. Тези храни са тежки за храносмилателната система и изискват интензивна работа на панкреаса.

Освен това обострянето на заболяването може да се предизвика от всякакви пушени месни продукти, субпродукти, от консерви и солена риба.

3. Мариновани храни

Киселите краставички, гъбите в марината, домашните консервации – всички тези храни обикновено съдържат повишено количество сол, оцет, чесън и различни подправки.

Дори за абсолютно здрав човек употребата на такова количество продукти оказва, раздразващо действие на стомашно-чревния тракт и съответно трябва да бъде строго ограничено. А какво да говорим за хора, страдащи от хроничен панкреатит.

4. Пресен хляб и хлебни изделия

Когато хлябът е пресен, то при дъвчене и преглъщане се превръща в бучка, която в стомаха е трудно да смели.

Освен това в стомаха хлебната скорбяла се разлага на въглероден диоксид и алкохол и съответно е много вероятно да стане причина за обостряне на такива симптоми на панкреатита като подуване, тежест в корема, голям обем на изпражненията и т.н.

Тортите, бисквитите и кексовете са съчетание от тесто, мазнини и захар. В действителност пагубна смес за възпаления панкреас.

5. Бобови

За бобовите храни при панкреатит е най-добре изобщо да забравим. Фасулът, кашите от грах, соевите продукти съдържат груби растителни влакна, стимулиращи засилване функцията на червата и на панкреаса.

В резултат на това бобовите трудно се смилат, гниенето на неразградените въглехидрати в стомаха е причина за отделяне на големи количества газове.

Диета при панкреатит

Първо място в лечението на това заболяване заема диетата. Тъй като никакъв препарат не може да замени качественото хранене, съдържащи необходимите хранителни вещества, витамини и микроелементи, така необходими на организма, за да се възстанови.

Важно

Ако в резултат на неправилно хранене възпалението на панкреаса се обостри, то е необходимо да сложите нещо студено в областта на задстомашната жлеза и да гладувате цял ден. И задължително да потърсите лекарска помощ.